Usvojeno: Uvodi se registar "ne zovi", majstori moraju da poštuju predračun, zamena i bez ambalaže

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđeno više novina.
Usvojeno: Uvodi se registar "ne zovi", majstori moraju da poštuju predračun, zamena i bez ambalaže
Foto: Pixabay
Među njima je uvođenje registra "ne zovi", prekršajnih naloga, kao i obaveza izdavanja predračuna za majstorske usluge veće od 5.000 dinara.
 
Registar "ne zovi" podrazumeva postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona koje trgovci više neće smeti pozivati da bi nudili svoju robu ili usluge, a brojeve na koje ne žele da budu pozivani će sami građani proslediti svojim operatorima.
 
Ukoliko trgovci i dalje budu zasipali potrošače reklamnim porukama prekršajni nalog je kazna od 50.000 ili 30.000 dinara u zavisnosti od toga da li je reč o pravnom licu ili preduzetniku, a kasnije ako dođe do sporova kazne su mnogo veće i kreću se od 300.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.
 
Kada je reč o zaštiti građana od nefer majstora, oni će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun, sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pismeno.
 
Uveden je prekršajni nalog i to za lakše prekršaje.
 
Takođe je predviđeno i unapređenje postupka vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, jer će za razliku od sadašnje prakse, po stupanju na snagu ovog zakona, što bi trebalo da počne tri meseca od dana objavljivanja u Službenom glasniku, trgovci morati da učestvuju u sporu.
 
Trgovci više neće moći da koriste kao izgovor, u slučaju da ne žele da zamene robu, to što proizvod nema ambalažu.
 
Ugovori koji će se sada potpisivati sa organizatorima putovanja ubuduće moraju sadržati sve informacije i sve troškove koji mogu nastati, pa čak i troškove povratka sa destinacije, što je bilo sporno upravo ove sezone tokom požara u Grčkoj i na drugim destinacijama.
  • Dragan

    10.09.2021 09:27
    Ah
    Taj zakon ne važi za buvljake,aplikacija kupujem-prodajem,kineze.A onaj "stručnjak" za komp što nosi indtrumente,matičnu ploču je za ......Ja predao servisu komp koji zamrzava ponekad.Eno ga u servisu 10 dana.Pre 8 dana rekao da je ispravan i ja majstiru objašnjavam šta treba da radi.Privatni vodo instalater ti ugradi slavinu koju si kupio a onu što si skinuo odnese kući,pa skine neki deo sa uređaja nit vidite šta odnese kući,naplati "nov".
  • Old

    10.09.2021 09:02
    Mercat
    Moze i zakon o Zaštiti trgovca..kada mu recimo potrosac buši krastavce noktom,kada mu prevrce i gnjeca šljive ,paradajz,pipa hleb..itd..pogotovo u vreme covida,ko zna kakav je kliconoša i prenosilac virusa..pa mu to sve naplatis kao dodatnu stavku..
  • Gorm

    10.09.2021 07:40
    Nadam se da 'ne zovi' važi i za zvanje u ime sns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.