Momirović: Ako bi da pokažu ekološku svest mogu da ugrade solarne panele, umesto da pridikuju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da građani koji žele da pokažu ekološku svest i doprinesu smanjenju zagađenja mogu da postave solarne panele.
Momirović: Ako bi da pokažu ekološku svest mogu da ugrade solarne panele, umesto da pridikuju
Foto: 021.rs
Kako kaže, tako bi proizvodili električnu energiju za svoje potrebe, umesto da "pridikuju kao lažni ekolozi".
 
Momirović je naveo da građani, prema izmeni pravilnika objavljenom u jučerašnjem Službenom glasniku, ugradnju panela snage do 50 kilovata mogu obaviti bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije, a da je za objekte čija je proizvodnja energije preko te snage procedura ubrzana i jeftinija.
 
"Borba za održivu budućnost polazi od svakog od nas, od odluke da se nešto učini u tom pravcu. Najlakše je držati pridike kao ovi lažni ekolozi, koji bi da zatvore fabrike, rudnike, bez imalo svesti šta je to cirkularna ekonomija i održiva budućnost. Vlada Srbije je odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh", naveo je Momirović.
 
U Srbiji danas ima, prema procenama ministarstva, oko 600 kvadratnih kilometara krovova, a pokrivanje deset odsto te površine značilo bi da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije.
 
"Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 megavata instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigledan. Sve što građani treba da urade jeste da potpišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova", kazao je Momirović.
 
Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka danas će u centru Beograda, zbog niza ekološki problema, organizovati protest pod nazivom "Ustanak za opstanak".
  • Mozak

    13.09.2021 14:52
    Sive male ćelije
    A da vi svi sebi ugradite NORMALNE sive male ćelije i to o SVOM TROŠKU?????
    Narodu,za koga bi u stvari vi trebali da radite- jer vas taj narod i plaća,bi bilo mnogo lakše.
  • Mad

    12.09.2021 07:32
    Malala@gmail.com
    Lagali su i prošle godine za subvencije za ugradnju TNG u automobilu... To bi jedino imalo smisla, sve ostalo što se zasniva na baterijama, će trajati dok ne dođe vreme da se ta istrošena baterija skladišti negde, tek tada će biti novih problema
  • Drago Bukva

    12.09.2021 02:39
    Treba neko ovim dečku da kaže da mu više ide u prilog da ćuti nego što izvaljuje gluposti.
    Svaki komentar mu je i smešan i žalostan a on sam je postao predmet sprdnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.