Poverenica dala rok ministarstvima da koriguju akta u vezi sa spornim zakonom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila je niz preporuka kako bi odluka Ustavnog suda, kojom su Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom proglašene neustavnim, dobila punu primenu.
Poverenica dala rok ministarstvima da koriguju akta u vezi sa spornim zakonom
Foto: Pixabay

To je ovaj organ učinio po dopisu udruženja "Mame su zakon".

Predloženim merama otklanja se mogućnost da bi pogrešnim tumačenjem nadležnih ministarstava, a zatim i službenika javne uprave, mogle postojati diskriminacija nad nekim grupama žena, saopštilo je to udruženje.
 
"Mame su zakon" obratilo se sredinom avgusta Ustavnom sudu, Ministarstvu za rad, Ministarstvu za brigu o porodici, Poverenici i predsednici Vlade Srbije, kako bi korigovali instrukciju o sprovođenju odluka Ustavnog suda.
 
Pomenuta ministarstva su uputila zahtev organima opštinske i gradske uprave, kao i centrima za socijalni rad.
 
Poverenica je dala rok od 30 dana nadležnim ministarstvima da koriguju instrukciju ili da se za detaljnije tumačenje odluka Ustavnog suda obrate Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti primena Zakona o Ustavnom sudu.
 
"Organizacija 'Mame su zakon' zahvaljuje Poverenici na brzoj reakciji i nadamo se da će njena preporuka motivisati nadležna ministarstva da u najkraćem mogućem roku koriguju instrukciju, jasno upute organe javne uprave o načinu sprovođenja, a zatim i da blagovremeno obaveste sve žene koje su pogođene primenom neustavnih odredbi od jula 2018. godine do stupanja na snagu odluka Ustavnog suda kako bi u zakonskom roku sve bez izuzetaka ostvarile pravo na obeštećenje", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.