Prema novom pravilniku - šef ne mora da zna zašto ste na bolovanju

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da je ove godine Ministarstvo zdravlja donelo novi pravilnik.
Prema novom pravilniku - šef ne mora da zna zašto ste na bolovanju
Foto: Pixabay
Prema njemu poslodavac ne mora da zna zbog koje je bolesti zaposleni na bolovanju.
 
Dešava se da kolegama, poznanicima, prijateljima bez ustezanja pričamo koje bolesti imamo ili smo ih imali, dok se u mnogim evropskim zemljama to smatra nepristojnim. Mnogo važnije od toga jeste kako se informacije o bolestima prosleđuju i čuvaju u trouglu između lekara, poslodavca i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
Poverenik Milan Marinović, govoreći za RTS, podsetio je da je u aprilu ove godine ministar zdravlja doneo novi pravilnik u sistemu zdravstvene zaštite, što nije mnogo poznato - Pravilnik o obrascima u sistemu zdravstvene zaštite.
 
"Pravilnik baca drugačije svetlo na današnju situaciju. Obrazac OZ6, tzv. doznaka za bolovanje, koji sadrži šifru bolesti, tj. dijagnozu, Pravilnikom je stavljen van snage. Novim pravilnikom, koji je ministar propisao, taj podatak ne treba da bude sadržan u obrascu", objašnjava Marinović, koji kaže da sada zdravstvene ustanove u izveštaj upisuju uopšteniji razlog bolesti.
 
Na pitanje da li lekar sme da obrazloži detalje bolesti na doznakama, poverenik Marinović kaže da to, prema novom pravilniku, ne treba da radi ali se, kaže, stvara problem kod osiguranika zaposlenih.
 
"Oni su između čekića i nakovanja. U domovima zdravlja dobijaju novi izveštaj o sprečenosti za rad koji ne sadrži dijagnozu koji se, kada se dostave poslodavcu, odnosno RFZO, za sada ne uvažavaju. Problem je što su propisi neusaglašeni", ukazuje Marinović.
 
Sagovornik RTS-a kaže da podržava novi pravilnik, ali da je jedini način da se ova situacija razreši jeste da se usklade medicinska ustanova, u kojoj lekar izdaje izveštaj, sa RFZO.
 
"Pošto je novim pravilnikom uvedena jedna velika novina - da se izveštaji izdaju elektronskim putem, većinski, ne vidim razlog da se direktno između zdravstvene ustanove i RFZO ne izvrši elektronska komunikacija, gde bi možda i mogla da bude obuhvaćena šifra bolesti, ali gde niko drugi ne bi mogao da pristupi tim podacima", smatra Marinović.
 
Objašnjava i da je prethodni poverenik ukazivao da je podatak o šifri bolesti u medicinskom izveštaju suvišan i da je to preveliko zadiranje u privatnost građana.
  • zunzara

    11.02.2022 17:11
    Da da, ako se ne
    sećamo da je od PIO fonda sns dobio sve adrese penzionera i pored tajnosti podataka i "zaštićene baze".
  • Kalauz

    14.09.2021 13:34
    Ovakvim stavom ce se povecati stepen otpustanja jer se zamagljuje stvarnost.
  • MarkoNS

    14.09.2021 00:44
    A sta ako
    Ako mi radnik dobije temperaturu i ode par dana, ja istrpim, dodje covek na posao i nastavljamo po starom, svima dobro. A sta ako dodje i donese mi papir da je otvoreno bolovanje, ona na trudnickom bolovanju 7 meseci pa sledi jos godinu dana postporodiljskog? Ja nisam nasao zamenu, firma trpi, bez nje ne mozemo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija