Zbog proširenja aerodroma Morava, meštanima jednog sela uzeto 350 hektara zemlje

Meštani nekoliko sela kod Kraljeva, čija se imanja graniče sa aerodromom Morava, ostaće bez zemljišta, ali i domaćinstava.
Zbog proširenja aerodroma Morava, meštanima jednog sela uzeto 350 hektara zemlje
Foto: 021.rs (ilustracija)
Država sprovodi eksproprijaciju za potrebe proširenja ovog aerodroma i izgradnju kargo centra. Samo u selu Obrva biće uzeto oko 350 hektara zemlje, a selo će se prepoloviti, jer će više od trideset domaćinstava morati da se iseli, javlja N1.
 
Rešenja su već poslata na adrese vlasnika parcela, iako vlasnici nisu potpisali da pristaju na cenu koja je ponuđena za eksproprijaciju. A zemlja je već prevedena na preduzeće "Aerodromi Srbije". Vlasnike je  ministarstvo finansija obavestilo samo da svoja prava mogu da ostvare jedino, preko suda.
 
"Prvo su nam ponudili 50 dinara po kvadratu. A zadovoljni bismo bili da smo mogli da zamenimo zemlju za neku drugu lokaciju. A sada će skočiti cena zemlje jer se velika količina uzima, a ovo je stočarski kraj. Pitanje je da li će i ostati jer se mnogo zemlje uzima, a inače je nema. Moja ima tri i po hektara, a takvih ovde ima toliko da se na prste prebroje", priča Živorad Milovanović iz Lađevaca, kojem je već uzet hektar plodne zemlje za izgradnju Moravskog koridora.
 
Najveći problem je što ne postoji adekvatna alternativa za ove zemljoradnike, jer plodne zemlje pored Morave skoro i da nema. A oni koji bi i hteli da prodaju već su povećali cenu ara i do četiri puta. 
 
Miodrag Mirković takođe iz Lađevaca, kaže za N1 da su mu ponudili 55 evra po aru, za zemlju od tri hektara na kojoj sadi detelinu, a koja je kada je kupovao vredela 200 evra. Kaže da je gradska uprava u Kraljevu procenila da je vrednost samo 65 dinara po kvadratu.
 
"Pričalo se o tome, ali smo računali da će se od toga odustati, kao što je bio slučaj u Kraljevu za stanovima za vojsku. Koliko vidim oni će stvarno to da ostvare. Nemam protiv toga ništa, ali tražim adekvatnu cenu. Ja sad sa tih 15 hiljada evra ne mogu da kupim ni hektar zemlje. A moja zemlja ne vredi tri nego šest hektara, jer dva roda godišnje skidam", kaže Mirković.
  • morawatz

    15.09.2021 20:57
    dno
    toliko vredi tvoj zivot, evo ti par hiljada evra i pali bajo, morava je tu blizu, baci se ako hoces, ko te šiša
  • Bane B

    13.09.2021 09:26
    "Proširenje" !?
    "..meštanima jednog sela uzeto 350 hektara zemlje.."
    - 350ha zemlje !?
    - Jel' se to pravi kosmodrom ili se planira sletanje džambo-džetova !?
  • K

    13.09.2021 09:16
    K
    Ovi su gori od komunista,otimaju i jos si ti na kraju kriv! Ako je privatno vlasnistvo,niko nema prava dati to oduzme! Mozes da prodas po ceni koja tebi odgovara a ne drzave! Ili sto napisa jedan,sada se vise i neprodaje vec postajes partner u zaradi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.