Lokalni ombudsman: Uvođenje kovid propusnica diskriminacija

Lokalni ombudsman u Kragujevcu Vesna Stojadinović ocenila je da bi uvođenje kovid propusnica za građane koji su se odazvali pozivu za preporučenu imunizaciju, predstavljalo diskriminaciju.
Lokalni ombudsman: Uvođenje kovid propusnica diskriminacija
Foto: Pixabay
Stojadinović je prosledila citate pojedinih članova iz Ustava i nekoliko zakona koji se odnose na pravo na izbor i imunizaciju pacijenata.
 
Stojadinović je ukazala na član 17. Zakona o zabrani diskriminacije po kojem svako ima pravo na jednak pristup objektima u javnoj upotrebi - objekti u kojima se nalaze sedišta organa javne vlasti, objekti u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, sporta, turizma, objekti koji se koriste za zaštitu životne sredine, za zaštitu od elementarnih nepogoda - kao i javnim površinama - parkovi, trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.
 
"Jasno je da bi uvođenje kovid propusnica za građane koji su se odazvali pozivu za ovu, preporučenu imunizaciju, predstavljalo diskriminaciju onih građana koji nisu prihvatili preporuku da se podvrgnu imunizaciji", zaključila je Stojadinović.
 
Na osnovu citiranih članova Ustava i zakona, Stojadinović je izvukla zaključak da su vakcine protiv kovida-19 "preporučene", a da bi se povećao broj vakcinisanih, dodala je, građani koji se nisu vakcinisali, pa oni koji su vakcinisani, očekuju odgovore na sva važna pitanja.
 
"Očekuju da čuju i različita mišljenja od strane doktora, koji do sada nisu imali pristup masovnim medijima, i to o tome da li su vakcine bezbedne iako su ekperimentalne – da li je nužno i opravdano da se vakcinišu i oni koji su, kao asimptomatski ili sa blagim simptomima, preležali koronu", rekla je ona.
 
Ocenila je da građani treba da saznaju kakav je imunitet koji se stiče vakcinama, koliko traje i da li su vakcinisani prenosnici virusa, kao i da li će po prestanku imuniteta morati ponovo da se vakcinišu.
 
Dodala je da su građanima potrebni odgovori na to da li će im važiti kovid propusnice, ukoliko se uvedu, ako je prošlo više od šest ili 12 meseci od poslednje vakcinacije.
  • svasta

    15.09.2021 16:48
    Onda je diskriminacija i zavezati coveka za respirator...
  • Mile

    15.09.2021 09:10
    "Ocenila je da građani treba da saznaju kakav je imunitet koji se stiče vakcinama, koliko traje i da li su vakcinisani prenosnici virusa, kao i da li će po prestanku imuniteta morati ponovo da se vakcinišu." U Kragujevcu se preko 50 godina sva deca masovno vakcinisu po planu i programu vakcinacije ali nisam jos cuo ombudsmana da trazi da se ovakve informacije podele sa roditeljima za sve te vakcine. Zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.