Ružić: Testirali bismo učenike redovno, nadam se da će nas roditelji podržati

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da u ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.
Ružić: Testirali bismo učenike redovno, nadam se da će nas roditelji podržati
Foto: Pixabay
"Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model", rekao je on jutros gostujući na TV Prva.
 
"Za sada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela. Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaraženih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava onlajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija", objasnio je Ružić.
 
On je podsetio da je vlada pre 15-ak dana došla do određenih zaključaka koji će omoguciti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji i predočio da je kriterijum za uvođenje onlajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.
 
"Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje", rekao je Ružić.
 
On je naglasio da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.
 
Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.
  • Bora.

    16.09.2021 01:27
    Najviše treba da pazimo na kliničku sliku mališana i odraslih ljudi,imamo dosta slučejeva covid19 nije identifikovan(pcr test,antigenski test negativan),ali klinička slika ukazuje na koronu,tako i kada pacijenti umru na respiratoru napišu covid19 nije idenfikovan,ali klinička slika pacijenta pokazuje da je umro od corone a ne od druge bolesti,ili covid19 identifokovan(pcr test,antigenski test-POZITIVAN) pacijent umro od corone.Treba napomenuti da nije baš sve korona pa prema tome kolege treba da dobro pročitaju nalaze paciijente pre zaključivanje od čega ljudi boluju.


    Što se tiče mališana isto treba obratiti pažnju na simptome i na kliničku sliku takođe dobro pregladati sve nalaze pa tek onda zaključiti da li mališani boluju od korone ili recimo od stomačne gripe(norovirus) ili od influence,rotavirus.......


  • Deki

    15.09.2021 18:31
    Svskakvih dalabu ima
    Majstore ne laži za Sloveniju i gorivo
  • Dejan

    15.09.2021 18:27
    Jedva cekam izbore
    Sprdnja znači ako je 2 učenika bolesno od 25 ide se na on line. Jeste li vi jbno normalni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.