Usvojen Zakon o ćirilici

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas jednoglasno Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.
Usvojen Zakon o ćirilici
Foto: 021.rs
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je u 13. septembra predstavila predlog zakona i istakla da se on usvaja po hitnom postupku povodom novoustanovljenog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
 
Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u obrazloženju, sadržani su u potrebi da se ustanove dodatne mere čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i pospeši šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.
 
Njime je predviđeno da ćirilicu moraju da koriste svi koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala. Drugi skup mera je stimulativne prirode i on je prvenstveno usmeren na privatni sektor, a pre svega na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu.
 
Predviđena je mogućnost za poreske i druge administrativne olakšice privatnom sektoru, koje se mogu ustanoviti, u skladu sa posebnim zakonima, za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju odluče da koriste ćirilično pismo, što uključuje i njegovo korišćenje u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.
 
Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.
 
Vlada Srbije, po ovom zakonu, osniva Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti njegove upotrebe u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćirilice, a zadatak mu je i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja. Za kršenje odredbi novog zakona predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara.
  • Ime

    16.09.2021 15:03
    U drzavnoj sluzbi obavezan fes.
  • Opa

    16.09.2021 10:34
    Sad kad nam krene... Prestizemo Hrvatsku po BDP a Moldaviji i Albaniji ostajemo nedostizan san!
  • VladaN

    16.09.2021 08:46
    Šta ćemo sa Ustavom...
    ..i ravnopravnom upotrebom oba pisma u Vojvodini? Ni jedan Zakon ili uredba nisu iznad Ustava. Sada, što je ovaj abnormalni radikal umislio da je Bog, ne poništava tu činjenicu. Nadam se se negde evidentira sva njegova samovolja. Biće interesantno kada Angelino odojče počne da gubi tlo pod nogama od proleća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.