Nova podela imovine SFRJ, evo šta je Srbija dobila

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ na poslednjem sastanku u Sarajevu, Srbiji su dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu.
Nova podela imovine SFRJ, evo šta je Srbija dobila
Foto: 021.rs
Srbija će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.
 
Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskom regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Latinskoj Americi i Karibi, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova nakon sastanka.
 
Inače, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije), održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra. Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ - iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Severne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.
 
Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodeli 10 nepokretnosti bivše Jugoslavije.
 
Tako su Srbiji, ovom raspodelom, dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa BiH i Severnom Makedonijom), deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.
 
Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.
 
Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.
 
Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.
 
Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

Teme

sfrj
  • Vlada

    16.09.2021 19:31
    @Milos Popovic

    Ako ti ispune i tu muzičku želju, hoćeš se onda konačno vratiti kući?
  • Sremac

    16.09.2021 13:33
    @Milos

    Ako se krene tvojom logikom - neki bi mogli zavrsiti kao pasaluk u Turskoj...
  • Kokakole

    16.09.2021 13:21
    Otišli su drugovi
    najeli se, napili
    ...

    Otišli su drugovi
    sve sa sobom odneli

    Stihovi i z pesme. Deluju mi prikladno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.