Preminuo Minja Subota

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 83. godini života.
Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu.
 
Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se bori već duže vreme.
 
Milan Minja Subota rođen je 8. novembra 1938. godine u Sarajevu. 
 
Završio je Elektrotehnički fakultet, a pohađao je i nižu i srednju muzičku školu, sve u Beogradu. 
 
Kao kompozitor, napisao je brojne kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.
 
Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima među kojima su Beogradsko proleće (nagrada žirija novinara), Beogradsko proleće, dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), Festival vojničke pesme, Melodije Jadrana - Split, Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona, Pesma leta (1967,68),Festival kantautora, Novi Sad, festival Zlatni Orfej Bugarska, Melodije prijateljstva - Rusija...
 
Neke poznatijim kompozicijama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika...
 
U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove najistaknutijih domaćih pesnika, a te pesme se uz koje su odrastale generacije, i danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature. Između ostalih to su pesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dete ima krila...
 
Komponovao i ciklus pesama "Još nam samo ale fale na stihove" Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu među kojima su Šašavo, lepršavo, zaljubljeno, Trapavi zmaj, Bukvargrad, Izlozi velegrada i Hajde da se zabavljamo za Dečje pozorište u Subotici.
 
Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene Od glave do pete, Igre bez granica - TV Beograd, Željoteka - TV Novi Sad, Sve igračke sveta i Muzički balon - TV Beograd, Nedeljno popodne - TV Beograd, Zvezdana žurka - 3K, seriju za UNICEF Dete je čovek važan, Zmajeve dečje igre, Tajna veza - JU INFO, Evergrin klub - RTS, Kako smo zabavljali Tita - RTS, Svetski umetnici u Beogradu - RTS...
 
Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.
 
Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto 50 kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.
 
Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu Beogradsko proleće i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.
 
Bio je predsednik Sveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzika Srbije, te član programskog saveta Zmajevih dečjih igara. 
 
Pasionirano se bavio fotografijom i radio-aparatima. Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade Anastas Jovanović, za samostalne izložbe na temu Deca sveta.
 
Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopštenji. 
  • Goran

    22.09.2021 09:50
    Minja i Ršum, Dragan Laković, Kockica i ostali divni likovi iz naše mladosti su nam ulivali veru u drugarstvo, dobrotu, lepu reč i najviše od svega, da postoji neko ko brine o deci!

    A sada niko ne brine o našoj deci iako su im puna usta toga. Darovali su nam seljačine na televiziji i kladionice na svakom ćošku. Srednjoškolci se klade, sede po kafančinama i traće mladost.

    Nikad se više neće vratiti ono divno vreme kada je država brinula o svoj deci. Danas brine samo o svojoj.
  • Називи улица

    17.09.2021 20:03
    Називи улица
    Јова, име улице
    Није спорно да је Миња Субота био врстан тв радник, водитељ, редитељ, итд. Међутим, сматрам да не треба давати улице било коме док не прође бар неколико година од смрти личности, можда и цела деценија.
    Сматрам да имена улицама треба давати по личностима које су знамените у историји, науци, уметности, привредним достигнућима, медицини, иновацијама, књижевности, или по називима река, планина, долина, језера и мора, и другим географским појмовима. Или по неком крупном историјском догађају. Нисам за то да се називи улица дају по именима естрадних звезда, певача, политичара, глумаца и спортиста, осим ако су интернационалне класе. Сматрам такође да називе улица не треба мењати кад дође нова власт.
  • /

    17.09.2021 16:59
    /
    nekada radikal, do juce vucicev sledbenik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija