Najčešće neistine o vakcinaciji koje kruže društvenim mrežama

To što je jedna polovina odraslog stanovništva u Srbiji još neodlučna oko vakcinacije mnogi pripisuju i jakom antivakserskom lobiju koji deluje preko društvenih mreža.
Najčešće neistine o vakcinaciji koje kruže društvenim mrežama
Foto: 021.rs
O najčešćim zabludama što se tiče vakcinacije za Euronews Srbija govori dr Nada Pejnović, naučni savetnik sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu i predsednica Društva imunologa Srbije.
 
Teorija 1: Vakcina protiv COVID-19 može da dovede do steriliteta
 
Vakcina protiv COVID-19 ne utiče nepovoljno na plodnost žena. Vakcine protiv COVID-19 podstiču stvaranje antitela prema spajk (S) proteinu (ili proteinu šiljka) koji se nalazi na površini SARS-CoV-2 virusa i na taj način štite organizam od infekcije koronavirusom. 
 
"Ova tvrdnja je neosnovana jer su spajk protein i sincitin-1 potpuno različiti, a primanje vakcine protiv COVID-19 neće uticati na plodnost žena koje žele da zatrudne, uključujući i metode vantelesne oplodnje", navodi dr Pejnović.
 
Za Euronews Srbija dodaje da su imunolozi pokazali da nema značajne sličnosti između aminokiselinskih sekvenci spajk proteina SARS-CoV-2 i sinctin-1.
 
"Dodatno, rekonvalescentni serum od pacijenata sa COVID-19 ne reaguje sa sincitin-1 jer je konformacija ova dva proteina potpuno drugačija. Takođe, u toku kliničkih ispitivanja Pfizer, Moderna i AstraZeneca vakcina određeni broj ispitanica uključenih u studiju su zatrudnele i broj spontanih pobačaja se nije razlikovao među nevakcinisanim i vakcinisanim ispitanicama".
 
Teorija 2: Vakcina nije dovoljno ispitana, pa se ne može verovati u njenu bezbednost
 
"Kliničke studije na više desetina hiljada ispitanika su sprovedene prema utvrđenim standardima i pokazale su visok stepen efikasnosti i bezbednosti vakcina protiv COVID-19, sa veoma retkim ozbiljnijim neželjenim efektima (AstraZeneka)", ukazuje dr Pejnović, komentarišući antivaksersku tezu o nedovoljnoj ispitanosti vakcina.
 
Možda je jedan od najkonkretnijih odgovora na ovu tezu jeste činjenica da je do sada na globalnom nivou dato više stotina miliona doza vakcina protiv COVID-19 i da se konstantno prati njihova efektivnost i bezbednost, odnosno pojava neželjenih efekata.
 
Teorija 3: Kašike se lepe za rame na mestu gde je primljena vakcina
 
U skladu sa prethodnom antivakserskom teorijom o čipu u vakcini, ide i naredna - da se metal lepi za mesto gde je primljena vakcina, a kao primer često se uzimaju baš - kašike.
 
"Kašike se ne lepe za vakcinisane ljude. Primanje vakcine protiv COVID-19 neće vas učiniti magnetima, uključujući i mesto vakcinacije. Vakcine protiv COVID-19 ne sadrže sastojke koji mogu proizvesti elektromagnetno polje na mestu primljene vakcine. Sve vakcine protiv COVID-19 su bez metala. Na internetu postoje dostupni detaljni podaci o sastavu vakcina protiv COVID-19 koje su odobrene od strane SZO", ukazuje dr Pejnović.
 
Teorija 4: mRNK vakcine (Pfizer, Moderna)  mogu da izmene ljudske gene
 
Teorija o mRNK vakcinama nastala je upravo sa razvojem vakcina protiv kovida, jer je reč o tehonologiji koja je godinama razvijana, ali prvi put upotrebljena baš kod ovih vakcina. Čitava teroija temelji se na tome da vakcine nastale na ovoj tehnologiji "menjaju ljudske gene".
 
"To je netačna tvrdnja. mRNK vakcine ne mogu da izmene ljudske gene niti se primena ovih vakcina može nazvati genskom terapijom", naglašava sagovornica portala Euronews Srbija.
 
"Informaciona RNK  (mRNK) koja je u sastavu Pfizer i Moderna vakcina ulazi u ćelije, ali ne u jedro ćelija u kojima se nalazi DNK, odnosno geni. mRNA obavlja svoj posao u citoplazmi ćelije tako što omogućava da ćelija proizvodi spajk protein koji će stimulisati imunski odgovor. mRNK se zatim vrlo brzo razgrađuje i nema nikakvog uticaja na DNK, odnosno gene koji se nalaze u jedru", navodi dr Pejnović.
 
Teorija 5: Vakcina sadrži mikročipove koji se ugrađuju u organizam
 
"Vakcine protiv COVID-19 ne sadrže mikročipove", tim rečima dr Pejnović počinje priču o, možda i najrasprostranjenijom i ujedno najbanalnijoj antivakserskoj teoriji. 
 
"Svrha ovog mikročipa je da potvrdi da špric i vakcina nisu krivotvorene i da im nije istekao rok upotrebe, kao i potvrda da li je spric sa vakcinom korišćen. Ovaj mikročip je deo etikete šprica, i ne nalazi se u unutrašnjosti šprica, odnosno nije deo injekcionog rastvora u špricu", naglašava sagovornica Euronews Srbija.
 
Razgovor dr Pejnović sa Euronews Srbija u celosti čitajte na portalu Euronews.
  • Andrija Šrek

    19.09.2021 17:13
    ?!?
    I vi stvarno mislite da ljudima koji veruju u ovakve gluposti možete reći "ne, to nije tačno" i dati im naučno utemeljena objašnjenja?!?
    EEEJ, pa ljudima na taj način ne možeš objasniti ni mnogo banalnije stvari u koje žele da veruju, npr. da bog ne postoji!
  • Slobodan

    19.09.2021 14:52
    Ja ne zavisim od sistema. Jedem ono što izraste u bašti ili trči po dvorištu (ponekad uberem ili ulovim nešto u obližnjoj šumi), imam bunar, poljski WC. Nisu mi potrebni ni lekari, ni bolnica - tu je porodica, tu su i komšije. Vi koji morate vakcinišite se.
  • Psihijatar

    19.09.2021 08:33
    Pravi
    @Halion
    "Možemo graditi kovid bolnice, možemo kupovati respiratore, možemo sve to da radimo, ali to je skupo (a mi plaćamo), traje dugo, i logistički je komplikovano..."
    Ovima sto vladaju sa kupljenim diplomama je savrseno
    Oni zele da grade bolnice,da kupuju respiratore, da to bude skupo...Naprave oni najskuplje i drzavnom tajnom proglase.
    Transport je jednostavan, sedne precenik u aeroplan i gotovo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.