Očekuje nas miholjsko leto - klimatolog o temperaturama krajem septembra i početkom oktobra

Klimatolog sa Instituta za meteorologiju prof. Vladimir Đurđević, poručuje da nas očekuje miholjsko leta, jer se očekuje da će kraj septembra i početak oktobra biti topliji od proseka.
Očekuje nas miholjsko leto - klimatolog o temperaturama krajem septembra i početkom oktobra
Foto: 021.rs
Temperature će biti između 25 i 30 stepeni, rekao je Đurđević za RTS
 
Vladimir Đurđević je naveo da će u narednom periodu nad Srbijom biti oblaka koji će ponegde uslovljavati kratkotrajnu kišu, a u pojedinim delovima zemlje su, kako kaže, mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. 
 
"Sledeća nedelja će biti relativno hladna, pomalo će biti i kiše, ali poslednja nedelja septembra i početak oktobra po onome što sada imamo od materijala i prognoza, vidimo da će temperature možda opet biti vrlo blizu 30 stepeni – kretaće se od 25 do 30 stepeni", navodi Đurđević.
 
Navodi da smo imali jedno od najtoplijih leta sa jako visokim temperaturama i to je, kako kaže, posledica izuzetno izraženog toplotnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje.
 
Objašnjava da su istraživanja pokazala da se broj izuzetno toplih dana sa temperaturama i do 50 stepeni u poslednjoj deceniji u svetu udvostručio – pre tri decenije imali smo 13 izuzetno toplih dana, a sada 26, pa je, kako kaže, temperaturni stres na organizam bio izuzetno velik.
 
"U suptropskim i tropskim oblastima te temperature koje su znatno iznad 40 stepeni su izuzetno opasne zato što u nepovoljnoj kombinaciji sa vlagom vazduha mogu da proizvedu vremenske uslove u kojima je maltene ljudskom telu nemoguće da funkcioniše na neki normalan način i tu vrstu toplotnih talasa mi u klimatologiji nazivamo – smrtonosnim toplotnim talsima jer je smrtnost u populaciji daleko veća od očekivane", objašnjava gost Radio-televizije Srbije.
 
Ako ne uspemo da skrenemo sa te eksponencijalne krive, ističe Đurđević, broj takvih dana u tim oblastima biće veći od 240 i taj prostor će biti nenastanjiv za ljude.
 
"Takvih dana je u prethodnim decenijama bilo desetak, kombinacija vazduha i temperature je bila takva da je taj temperaturni stres na naš organizam bio izuzetno veliki. Do kraja veka, ako ne uspemo da skrenemo sa te eksponencijalne krive, broj takvih dana u tim oblastima će biti veći od 240, tako da će taj prostor veći deo godine biti nenastanjiv", zaključio je Đurđević.
  • HG

    20.09.2021 08:48
    @Dragan
    Dragane, možeš i sam da pronađeš odgovor na to pitanje, pre nego što diskredituješ čoveka. Jedan vrhunski stručnjak i poznavalac je oblasti oko klime i klimatskih promena, kao i odličan populizator nauke. Uzdravlje
  • Dragan

    20.09.2021 07:51
    Ah
    Sa kog fakulteta je ovaj prof ?Megatrend,Union ?Pojma taj nema o klimi.Moja progniza ništa o miholjskom tj sns letu. Jesen će biti oblačna, puno kiše, temperature od 5 do 20 stepeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.