Flesenkemper: U Srbiji svako mora da ima pravo da bira nacionalnu pripadnost, može biti i višestruka

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper izjavio je da je za Srbiju ključno da svako ima pravo da bira nacionalnu pripadnost, "bilo da je jedna, nijedna ili višestruka".
"Važno je ljudsko pravo da sami odlučite da li ćete se i kako identifikovati u pogledu nacionalnih ili drugih identiteta. Podrška Srbiji u tome da upravljanje višestrukom raznolikošću postane stvarnost, jedan je od zadataka Saveta Evrope danas", rekao je Flesenkemper za portal Autonomija.
 
Prema njegovim rečima, posebno se mora poboljšati znanje, prikupljanje i tačnost podataka o položaju pripadnika nacionalnih manjina.
 
"Ovo zahteva sveobuhvatnu i participativnu pripremu popisa stanovništva u oktobru 2022. godine, kao i uključivanje prava pripadnika manjina na višestruku nacionalnu pripadnost", kazao je Flesenkemper.
 
Dodao je da se treba pozabaviti i govorom mržnje prema predstavnicima nacionalnih manjina.
 
Podsetio je da je najnovija preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope uzela za prioritet podizanje svesti o pripadnicima romske manjine koji žive u neformalnim naseljima.
 
"Potrebno je i udvostručiti napore u borbi protiv izostanka iz škole i ranog napuštanja romske dece, uključujući proširenje i razvoj dugoročne upotrebe pedagoških asistenata i pojačati napore za poboljšanje učešća Roma u ekonomskom i društvenom životu", poručio je Flesenkemper.
  • Mastodont

    20.09.2021 19:47
    @Silver

    Kapiram ja zašto je vama koji ste se generacijama i generacijama do besvesti međusobno ukrštali u svom selu pre nego što ste iz njega izašli stran koncept višenacionalnog porekla.
  • Mile

    20.09.2021 12:00
    @Silver
    Tesko je prihavatiti da postoje i mesoviti brakovi jel da? Pa nece Srbi ispariti ako se dozvoli i druga nacija. Pa nisam bas mislio da smo toliko ogranicenog shvatanja. Mada kako nam ide, trebalo bi da je jasno.
  • BoeserWolf

    20.09.2021 11:07
    slazem se sa gospodinom, samo mu recite da ja to svoje pravo jos uvek ne mogu da ostvarim, da se izjasnim kao Banacanin. mogu samo kao Vojvodjanin, a ja sam Banacanin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.