Bajina Bašta dobija park ćirilice - igralište sa ćiriličnim slovima, mobilijar prilagođen ćirilici..

Dok su parlamenti Srbije i Republike Srpske sinhronizovano usvajali Zakon o zaštiti ćirilice, u centru Bajine Bašte bager je počeo da kopa temelje budućeg Parka ćirilice.
Simbolično, za početak radova izabran je 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se slavio u Srbiji i Srpskoj.
 
Biće to, poručuju iz tog grada na Drini na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, prvi takav park u Srbiji i "svim srpskim zemljama", čiji cilj je zaštita "srpskog nacionalnog pisma".
 
Gradnja, koja se finansira sa 10,2 miliona dinara iz opštinskog budžeta, trebalo bi da se završi za tri meseca, piše list Danas.
 
Pre dve godine, lokalna skupština je jednoglasno usvojila Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice i time se obavezala da neguje to pismo, nakon čega je osnovala i manifestaciju Ćirilična baština. U martu ove godine, usvojila je i inicijativu o izgradnji Parka ćirilice koju su pokrenula dvojica odbornika SRS.
 
"Smatramo da Bajina Bašta, kao mesto gde je postojala čuvena Račanska prepisivačka škola, pri manastiru Rača, i kao opština koja je u proteklih nekoliko godina najviše učinila na promociji i negovanju ćirilice, a u skladu sa nacionalnom strategijom u kulturi i namerama države da se maksimalno posveti očuvanju ćirilice, ima smisla da počnemo gradnju takvog objekta. U njemu će se proučavati istorija ćirilice, ali i raditi na merama za njeno očuvanje i na naučnoj osnovi baviti se ćirilicom i srpskim jezikom i pismom", rekla je predsednica opštine Vesna Đurić (SNS).
 
Ona je navela da će se u tom prostoru održavati edukativni i zanimljivi sadržaji za sve uzraste, da će se urediti "igralište za decu sa ćiriličnim slovima", da će "mobilijar biti prilagođen ćirilici i da će na klupama biti ispisana ćirilična slova".
 
"Svi će moći da se slikaju u parku i poneće lepe uspomene iz našeg grada i prvog Parka ćirilice u Srbiji", poručila je predsednica opštine.
 
Siniša Spasojević, koji je sa odbornikom Ivanom Markovićem inicirao gradnju i pomenutu Deklaraciju, naveo je da je ideja da se "promoviše ćirilica, naše pismo, Račanska prepisivačka škola i značaj manastira Rača u srednjem veku za očuvanje pismenosti".
 
Predsednica opštine je najavila da ta lokalna samouprava namerava da formira i prvi Muzej ćirilice u Srbiji u zgradi osnovne škole u Rači, u kojoj godinama nema đaka, te da za taj projekat očekuje finansijsku podršku države.
  • Pravi nacin

    21.09.2021 06:35
    Kada ce biti park glagoljice i klinastog pisma? Mozda SNS ugabuga da pocne od klinastog pisma?
  • S

    20.09.2021 14:05
    Srpske zemlje?
    prvi takav park u Srbiji i "svim srpskim zemljama"
    Koje su to srpske zemlje, Nemacka, Madjarska, Francuska...a da, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo?...molim za tumacenje!?
    P.s.- inace koncept parka deluje super i zanimljiv ali ovaj marketing vuce na 'krvavu bajku'.
  • RV

    20.09.2021 14:03
    @Марина
    Sva sreca ova Srbija ce uskoro da postane pokojna pa nece vise biti ni vazno koje je pismo, a Vojvodina moze samostalno medju normalne drzave EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija