Vučić: Pozvaćemo NATO i KFOR da reaguju ako se nastavi ugrožavanje Srba na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija pozvati KFOR i NATO da reaguje ukoliko se nastavi "ugrožavanje imovine i života" Srba na kosovu.
On je to izjavio povodom situacije na administrativni prelazima.
 
"Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM", rekao je Vučić na konferenciji za medije.
 
Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi "pogrom iz 2004. godine".
 
Vučić je kazao da će u utorak pre sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost imati sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, na njihov zahtev.
 
Najavio je da će biti reči o merama koje Srbija može da preduzme.
 
"Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mere, i političke i ekonomske", rekao je on.
 
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je danas "jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu  i Metohiji", te naglasio da je situacija veoma ozbiljna.
 
"Teško je kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je jedini cilj kako da prošire vlast, ili moć, a ne kako da učine nešto dobro za gradjane i onda vrlo teško dolazite do racionalnih rešenja", rekao je on. 
 
Prema njegovim rečima, Beograd i Priština su imali dva sporazuma, iz 2011. i iz 2016, odnosno četiri dogovora koji se tiču slobode kretanja. 
 
"Suština je u takozvanim ka es (KS) tablicama kojima je produžavano pravno stanje ili mogućnost korišćenja od 2011. do 2016. a na naše insistiranje od 2016. do 2021", rekao je on. 
 
Vučić je naveo da su onda kosovske vlasti uradile ono što nigde ne piše.
 
"Na jedan čudesan i volšeban način uradili su nešto što apsolutno nigde ne piše, osim što je u glavi Kurtija, pa je on izmisli oneko potpuno novo pravilo koje nigde ne možete da pročitate", rekao je on.
 
Predsednik Srbije je pokazao fotografiju za koju je rekao da prikazuje bolničko vozilo sa pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prelaza, a Srbima na Kosovu poručio je da "ne nasedaju na provokacije Prištine".
 
"Molim naše ljude da ne nasedaju na provokacije. I kad protestuju, da protrestuju mirno i bez incidenata", rekao je on.
 
Pre nego što je govorio o situaciji na prelazima, Vučić je nabrajao tačke sporazuma koje su postigli Beograd i Priština, a koje kosovska strana nije ispoštovala, od kojih je glavna osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).
 
Kazao je i da je "beskrajno sit" poziva koji su upućeni "obema stranama", navodeći da jednostrane poteze vuče Priština.
 
Podsetimo, specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Kako je saopštila kosovska policija, tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biće oduzete, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavestile i srpsku policiju.
  • Ja sam ja

    21.09.2021 13:38
    Kosovo (ni)je Srbija
    Da je Kosovo Srbija, to bi sve drugacije islo. Ocigledno da vise nije samo to mi necemo da priznamo! Turska je 1974 godine napala Kipar pod obrazlozenjem da zastiti turski narod, zasto srbija ne zastiti svoj narod?!?! Ne moze!!! Mi mozemo na zalost samo od medjunarodne zajednice da trazimo da zastiti srbe na Kosovu i to je to.
  • Stanoja

    21.09.2021 09:22
    Србство је угрожено! Затварај школе, празни библиотеке, све на улице док се не одбрани!
  • 9

    21.09.2021 00:48
    Kada ćete
    Pozvati NATO i KFOR da reaguju ako se nastavi
    ugrožavanje ljudi u VOJVODINI , a posebno u NS na Limanu ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija