Zarazite se korona virusom i primite punu platu? Da, samo u javnom sektoru

Privatnici, uglavnom, ne poštuju preporuku države da se zaraženima koji su na bolovanju zbog korone isplaćuje puna plata, za razliku od radnika u javnom sektoru koji dobiju 100 odsto.
Zarazite se korona virusom i primite punu platu? Da, samo u javnom sektoru
Foto: Pixabay
To poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.  
 
Dosadašnja praksa, od početka pandemije, pokazala je da privatnici ne plaćaju svojim zaposlenima pun iznos plate, već samo 65 odsto koliko je zakonski propisano.
 
Iako je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada, većina njih to nije usvojila. U javnom sektoru situacija je potpuno drugačija i zaposlenima se isplaćuje pun iznos plate, bez obzira na dužinu bolovanja.
 
"Imamo očiglednu vrstu diskriminacije imajući u vidu da privatni sektor ne mora da poštuje preporuku Vlade za razliku od državnog, što je nepravda", rekao je Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. 
 
Država bi trebalo da sagledava sve zaposlene na isti način i da, eventaulno, iz dodatnih sredstava nadomesti tih 35 odsto koji privatnici ne ispaćuju, dodao je Vuković. 
 
Sa tim je saglasna i Unija poslodavaca iz koje poručuju da se kriza usled korone odrazila na skoro sve oblasti iz privatnog sektora i da oni nisu u mogućnosti da pokriju sve troškove bolovanja.
 
"Imamo delatnosti koji su u velikim problemima, a vlada i velika neizvesnost za poslovanje, tako da je teško iznaći sredstva za zaposlenog koji je odsustvovao kao i za njegovu zamenu", rekla je za Tanjug Svetlana Budimirović, rukovodilac pravne službe Unije.
 
"Za poslodavce u privatnom sektoru veliko je finansijsko opterećenje da se ispati 100 odsto za radnika koji je na odsustvu jer je neophodano da se izdvoji i pun iznos za njegovu zamenu za isti period. Poslodavci privatnog sektora bi voleli da pomognu zaposlenom da period bolovanja na kvalitetniji način provede. Ipak, ukoliko nema proizvodnje, nema ni profita tako da poslodavci to nisu u mogucnosti", zaključila je ona.
  • Simo Kazandžija

    21.09.2021 10:18
    Neće ovi još dugo.
  • Caslav

    21.09.2021 08:06
    Treba hraniti glasacko telo.
  • Nika

    21.09.2021 07:28
    To da je 100% placeno sigurno vazi samo za njihove kadrove, ne za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.