Šer fondacija se protivi legalizaciji masovnog biometrijskog nadzora

Šer fondacija kritikovala je danas činjenicu da je javnom raspravom o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima u zvaničnu proceduru ušla regulativa masovnog biometrijskog nadzora javnih prostora.
Šer fondacija se protivi legalizaciji masovnog biometrijskog nadzora
Foto: Pixabay
Zatražila je od nadležnih da bez odlaganja stave moratorijum na primenu takvih tehnologija.
 
Oni su u saopštenju upozorili da je reč o naprednim tehnologijama koje omogućavaju prikupljanje i obradu velikih količina podataka o ličnosti u realnom vremenu, sa softverskim alatima za prepoznavanje lika.
 
"Ukoliko usvoji odredbe o masovnom biometrijskom nadzoru, Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja sprovodi stalni, neselektivni nadzor gradjana u javnom prostoru", naveo je Šer.
 
Dodali su da su tehnologije koje bi se na taj način stavile na raspolaganje policiji, izuzetno nametljive po privatnost, sa potencijalno drastičnim posledicama po prava i slobode ljudi i nesagledivim uticajem na demokratsko društvo.
 
Podsetili su da su Ujedinjene nacije i Evropska unija već zauzele stav protiv primene masovnog biometrijskog nadzora u radu policije i drugih bezbednosnih službi država.
 
Šer fondacija je navela da je na upravo okončanu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, dostavila pravne komentare na odredbe kojima se reguliše masovni biometrijski nadzor u javnom prostoru i od nadležnih zatražila da bez odlaganja proglase moratorijum na upotrebu ovakvih tehnologija i sistema na teritoriji Srbije.
 
Evropska mreža EDRi, koja okuplja 45 organizacija i brojne eksperte za digitalna prava, uputila je ranije pismo Vladi Srbije i ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde kojem je navela da su odredbe kojima je predvidjeno uspostavljanje sistema za masovno prikupljanje, obradu i automatsku analizu biometrijskih i drugih osetljivih podataka o ličnosti, nespojive sa garancijama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala 2004. godine.
 
"Predlog novog zakona o unutrašnjim poslovima Vlade Srbije, predstavlja pokušaj da se prakse masovnog biometrijskog nadzora ozakone, čime bi se omogućio prodor u privatne živote gradjana i posetilaca Srbije u razmerama bez presedana", upozorila je mreža EDRi.
 
Šer fondacija je ocenila da vlasti u Srbiji, kroz ovakve predloge, gradjane tretiraju kao potencijalne kriminalce nesrazmernim zadiranjem u privatnost njihovih života.
  • Pavle

    21.09.2021 22:06
    Opušteno
    Ovo je neizbežna budućnost koja se pretvara u sadašnjost. Zaključak da je neizbežna izvukao sam na osnovu prethodnih 200 godina "napretka".
  • Djomla

    21.09.2021 21:33
    Telefon
    Tzv mobilni je vec pratnja I to se zna ovo je samo da te legalno prate.
  • Lidija

    21.09.2021 18:34
    Šta se dobija time? Softveri uveliko mogu konstruisati snimak osobe koja vrši teško krivično delo. Sudovi će prihvatiti takav neoborivi dokaz jer je nadzor normalna i legalna praksa. Politički nepodobni će biti mete moćnika na vlasti i krivično gonjenje/oduzimanje slobode/brzo eliminisanje čoveka/lična osveta će biti moguća po hitnom postupku, potpuno zakonito i u skladu sa načelom vladavine prava, čak i onda kada je softver lažirao istinu i uklonio čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija