Reljić: Srbija najpouzdaniji spoljnopolitički partner jer rasprodaje sve i pristaje na sve

Ne postoji pouzdaniji spoljnopolitički partner na svetu od Srbije, rekao je za FoNet sociolog i novinar Slobodan Reljić.
On je rekao da se to ogleda u tome da prodajemo aerodrom, dajemo da se pravi metro, da se dvaput skuplje gradi autoput i prihvatamo da Izrael prizna Kosovo, a mi da preselimo ambasadu u Jerusalim, uz ocenu da "pristajemo na sve".
 
Reljić ističe da je naša pouzdanost beskrajna, ali da to gubi na ceni u današnjem svetu. Kako je ukazao, "spoljni faktor je nepouzdaniji od nas, jer živimo u svetu krize, u kojoj se raspada prethodni, a nastaje novi sistem".
 
"U ovom trenutku sve što postoji biće promenjeno i zato je danas besmisleno biti odan velikim silama, jer one ne mogu ni obećati, niti ispuniti obećanja koje vam daju", smatra Reljić.
 
Spoljnu politiku Srbije opisuje kao "tumaranje od nemila do nedraga, stalno između velikih igrača koji ne znaju ni sami šta će sa sobom, ni sa vama", a slična je situacija i u regionu.
 
"Onda vidite Erdogana, pa tvrdite da vam je to najveći prijatelj, pa isto i sa Angelom Merkel, za koju srpski narod verovatno misli da je osoba koja je donela najveće štete, onda je i ona naš najveći prijatelj", ilustrovao je Reljić.
 
Prema njegovom tumačenju, kod nas se spoljna politika svodi na to da imamo predsednika koji nam pokazuje kuda idemo tog dana, u okviru nekog političkog događaja.
 
Osvrćući se na posetu nemačke kancelarke Beogradu, kaže da ga je cela situacija podsetila na seriju "Srećni ljudi" Siniše Pavića.
 
"Angela Merkel, sem našim političarima, nama kao narodu ne može da bude prijatelj, i ceo taj cirkus oko njene posete shvaćen je kao vraćanje političkog duga", uveren je Reljić. Očekivati da vam ona pomogne da uđete u EU kada odlazi sa političke scene je "zaista Siniša Pavić", ocenio je Reljić.
 
Komentarišući domete ekonomske politike koja je vezana za spoljnu, Reljić je predočio da se ona sprovodi u vidu rasprodaje resursa, i da se "ne pita za cenu". Upozorava da je "takva politika potpuno samoubilačka, jer se nijedna zemlja na svetu nije razvila uz pomoć stranih investicija" i podseća da je "Kina u trenutku svog najvećeg razvoja imala samo 15 odsto stranih investicija".
 
On je uveren da je proces evrointegracija "besmisleno gubljenje vremena", kao i da ne postoji nikakva mogućnost u doglednom vremenu da postanemo deo EU, čak i kad bi bilo neke dobiti.
 
"Oni su ovde napravili tor koji se zove Zapadni Balkan, jer mi ovde volimo pojam 'Zapada', pa su nas tu nagurali da čekamo još neko vreme", tvrdi Reljić.
 
Kako je rekao, "ta ideja da vas saveznik smesti da čekate ispred vrata 30 godina, a da vi stalno hoćete da uđete, govori o apsolutnoj nezrelosti političke elite, kako god da je orijentisana".
  • Moj stav

    22.09.2021 17:46
    Sasvim
    tačno , nažalost istinito. Srbija je na akcijskoj rasprodaji i materijalnog i ljudskog resursa uz sve servilno dodvoravanje tkzv investitorima i svetskim liderima.
  • Djuri

    22.09.2021 17:15
    Strane investicije
    Ukratko,neka doticni predlozi bolju politiku,muka mi je vise od ,,sta nevalja,,kao da mi to neznamo,Lep tekst u svakom slucaju,Strane investicije jednostavno piju vodu te firme imaju trziste i odmah rade imaju novac da uloze,sta nasi glupanderi koji su se obogatili namestanjem i kriminalom da rade?Sta burazeri politicara,Das mu kredit preko veze ,on namesti bankrot i uzme lovu,Neznaju jednostavno nista da rade!
  • Marko

    22.09.2021 14:23
    Svaka rec
    ...stoji. Jedino nedostaje po koja pljuca vise po vlasti, ali realno ovde tema i nije vlast, vec nas mentalitet. Kao sto drzava rasprodaje sve i placa skupo sve jer pojedinci kradu, tako bi sigurno preko 80% Srba iskoristilo svaku sansu da se najede leba bez motike. Dakle stvar je mentaliteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.