Nastavnici masovno bolesni, zamene se traže i na društvenim mrežama

Učenici u polovini Srbije su na onlajn ili kombinovanoj nastavi, neke škole već imaju problem s manjkom nastavnika, dok se na drugoj strani ponovo predlaže testiranje đaka na kovid.
Nastavnici masovno bolesni, zamene se traže i na društvenim mrežama
Foto: Pixabay
Situacija se menja iz dana u dan, piše Blic. 
 
"Sin mi je četvrti razred gimnazije i trenutno je na kombinovanoj nastavi, dakle dan u školi, dan od kuće. Međutim, još od prvog dana nove školske godine se dešavalo da malo-malo pa nema po dva-tri časa. To se sada još češće događa kada je na kombinovanoj nastavi, juče nije imao tri prva časa, dva jer je nastavnica odsutna, najverovatnije zbog bolesti, a treći jer je nastavnik rekao da će im kada se vrate iz škole održati čas onlajn", ispričao je otac jednog beogradskog gimnazijalca.
 
Da je situacija zaista "zategnuta" potvrđuju i sagovornici Blica iz prosvetnih sindikata.
 
"Najteža situacija je bila prošle godine u novembru kada smo imali toliko zaraženih nastavnika da školska godina nije mogla da se odvija. Tada smo svi prešli na onlajn, a vrlo brzo je proglašen raspust. Ne mogu reći precizno koliko je nastavnika sada zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji, ali je sigurno ovo veliki udar korone", kaže Jasna Janković ispred Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Kada se neko razboli, zamenu je vrlo teško naći. "Praktično je nemoguće. Sve manje ljudi uopšte želi da radi u školstvu. Pogotovo u ovoj neizvesnoj situaciji kada vi svakog petka dobijate uputstvo kako radite od ponedeljka, odnosno ne znate kako ćete raditi sledeće nedelje. Nama nastavnika nedostaje i bez korone. Prvenstveno su to matematičari, informatičari, fizičari koji lepo zarađuju van škola. Nisam optimista da će škole moći još dugo ovako po ovom modelu", priča Janković.
 
Njene reči u potpunosti potvrđuje Aleksandar Markov ispred Foruma beogradskih gimnazija i dodaje da se zbog toga dolazi u situaciju da se "zamenski nastavnici" traže preko oglasa na društvenim mrežama. Dešava se i da školski psiholozi i direktori škola uskaču da menjaju kolege na bolovanjima, rekao je Markov.
 
Sve češće oboljevaju nastavnici, ali i đaci, pa se ponovo pokrenulo pitanje testiranja učenika.
 
Dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, smatra da bi "u najmanju ruku bilo opravdano testirati decu u situacijama kada se pojavi jedan pozitivan slučaj u odeljenju".
 
"Trebalo bi razmišljati i o uvođenju redovnog testiranja u nekim pravilnim vremenskim razmacima, ali je pitanje koliko je to ekonomski izvodljivo. Teško je reći koji bi to intervali trebalo da budu, ali verujem da bi jednom u dve nedelje bilo opravdano", rekao je dr Konstantinidis za Blic.
  • Zoran

    25.09.2021 22:40
    Pa zar nastavnici nisu vakcinisani?
  • Đak

    23.09.2021 18:57
    Prosvetni radnici navikli da ne rade tako da ništa novo....
  • Đak

    23.09.2021 18:56
    Prosvetni radnici navikli da ne rade tako da ništa novo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija