Tužilaštvo istražuje da li je slika Paje Jovanovića krijumčarena ili je to carinski prekršaj

Slučaj slike "Stražar" Paje Jovanovića, koju je gradski sekretar za komunalno-stambene poslove Beograda Nikola Kovačević kupio u Beču za 135.000 evra, stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Tužilaštvo istražuje da li je slika Paje Jovanovića krijumčarena ili je to carinski prekršaj
Foto: Pixabay
To je potvrđeno Tanjugu u tom tužilaštvu.
 
U narednom periodu očekuje se utvrđivanje da li u radnjama Kovačevića ima elemenata krivičnog dela krijumčarenje ili je reč o carinskom prekršaju, kako se najpre verovalo.
 
Nakon što je slika poznatog umetnika pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu "Nikola Tesla", carinici su protiv njega podneli prijavu za neplaćanje carine Prekršajnom sudu u Beogradu.
 
Pošto je procenjeno da bi ovde moglo da se radi o krivičnom delu, predmet je poslat u Treće osnovno javno tužilaštvo jer se aerodrom nalazi na teritoriji njegove nadležnosti. Odatle je, prema pisanju medija, stigao čak i u Tužilaštvo za organizovani kriminal koje se oglasilo nenadležnim i poslalo predmet Višem javnom tužilaštvu.
 
Za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od vrednosti predmeta do četiri puta te vrednosti, a privremeno oduzeti predmet se vraća po okončanju postupka.
 
Za krijumčarenje, međutim, prema Krivičnom zakoniku, u zavisnosti od načina izvršenja krivičnog dela, zaprećene su i zatvorske i novčane kazne, uz trajno oduzimanje krimijumčarene robe.
  • 9

    23.09.2021 15:55
    "Zakon" jasno kaže
    Ako je Krivično delo kijumčarenja onda je - Đilas i Šolak
    Ako je neko slučajno turio ukofer i ulje i platno
    o čemu vlasnik jasno nije bio obavešten i krenuo je
    kod tetke u posetu onda je opomena i Kovačević.
    Kako novinarima to nije jasno zakon je isti za sve.
  • NSTulip

    23.09.2021 15:52
    Krijumcarenje?
    Na stranu politicka strana - ali krijumcarenje slike domaceg autora bi bilo da je pokusao nelegalno da je iznese iz zemlje, a ne da je u zemlju vrati? Pravo pitanje je otkuda ta slika u Becu?
  • Nikola

    23.09.2021 13:25
    A odakle doticnom 135.000 EUR da kupi sliku? To je prvo pitanje. Drugo, pa valjda se zna koji iznos je krijumcarenje a koji iznos je carinski prekrsaj. No, ostace na carinskom prekrsaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.