Tužilaštvo istražuje da li je slika Paje Jovanovića krijumčarena ili je to carinski prekršaj

Slučaj slike "Stražar" Paje Jovanovića, koju je gradski sekretar za komunalno-stambene poslove Beograda Nikola Kovačević kupio u Beču za 135.000 evra, stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Tužilaštvo istražuje da li je slika Paje Jovanovića krijumčarena ili je to carinski prekršaj
Foto: Pixabay
To je potvrđeno Tanjugu u tom tužilaštvu.
 
U narednom periodu očekuje se utvrđivanje da li u radnjama Kovačevića ima elemenata krivičnog dela krijumčarenje ili je reč o carinskom prekršaju, kako se najpre verovalo.
 
Nakon što je slika poznatog umetnika pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu "Nikola Tesla", carinici su protiv njega podneli prijavu za neplaćanje carine Prekršajnom sudu u Beogradu.
 
Pošto je procenjeno da bi ovde moglo da se radi o krivičnom delu, predmet je poslat u Treće osnovno javno tužilaštvo jer se aerodrom nalazi na teritoriji njegove nadležnosti. Odatle je, prema pisanju medija, stigao čak i u Tužilaštvo za organizovani kriminal koje se oglasilo nenadležnim i poslalo predmet Višem javnom tužilaštvu.
 
Za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od vrednosti predmeta do četiri puta te vrednosti, a privremeno oduzeti predmet se vraća po okončanju postupka.
 
Za krijumčarenje, međutim, prema Krivičnom zakoniku, u zavisnosti od načina izvršenja krivičnog dela, zaprećene su i zatvorske i novčane kazne, uz trajno oduzimanje krimijumčarene robe.
  • 9

    23.09.2021 15:55
    "Zakon" jasno kaže
    Ako je Krivično delo kijumčarenja onda je - Đilas i Šolak
    Ako je neko slučajno turio ukofer i ulje i platno
    o čemu vlasnik jasno nije bio obavešten i krenuo je
    kod tetke u posetu onda je opomena i Kovačević.
    Kako novinarima to nije jasno zakon je isti za sve.
  • NSTulip

    23.09.2021 15:52
    Krijumcarenje?
    Na stranu politicka strana - ali krijumcarenje slike domaceg autora bi bilo da je pokusao nelegalno da je iznese iz zemlje, a ne da je u zemlju vrati? Pravo pitanje je otkuda ta slika u Becu?
  • Nikola

    23.09.2021 13:25
    A odakle doticnom 135.000 EUR da kupi sliku? To je prvo pitanje. Drugo, pa valjda se zna koji iznos je krijumcarenje a koji iznos je carinski prekrsaj. No, ostace na carinskom prekrsaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija