NVO podnele prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca

Više NVO podnelo je krivičnu prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca zbog nelegalnog pribavljanja i dostavljanja podataka o finansijskim transakcijama tih NVO redakciji Srpskog telegrafa.
NVO podnele prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca
Foto: Pixabay
Nevladine organizacije su podnele krivičnu prijavu i protiv urednika tog dnevnog lista Milana Ladjevića jer je objavio podatke "koje je jedino mogao dobiti nelegalno koristeći izvode iz banke i obaveštenja o deviznom prilivu".
 
"U spornom tekstu objavljen je netačan naziv jednog od donatora - 'US Department of State GFS' umesto USAID. 'US Department of State GFSC" je skraćenica koja se nalazi samo na dva dokumenta, od kojih oba predstavljaju poslovnu tajnu: Obaveštenju o deviznom prilivu i Izvodu sa računa u banci", naveli su iz NVO.
 
Dodali su da istraga treba da utvrdi ko je iz Uprave za pranje novca ili povezanih institucija prekršio zakon i dostavio podatke Srpskom telegrafu.
 
"Ukoliko istražni organi ne reaguju na ovakvu flagrantnu zloupotrebu podataka i ne pokrenu postupak, to će značiti da ničiji podaci nisu bezbedni i da je otvoren lov režima i na najosetljivije podatke svakog gradjanina Srbije", stoji u saopštenju.
 
Organizacije civilnog društva su navele da su podaci o njihovim finansijskim transakcijama javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre i da se mogu dobiti na legalan način.
 
"Svi podaci prolaze kontrolu organa Republike Srbije. Nijedan mediji nije smeo da pribegne nelegalnim sredstvima da bi došao do njih. Ponavljamo - ništa nije tajno u vezi sa našim finansijama, svaki projekat radimo u javnom interesu gradjana Srbije i legalno koristimo medjunarodne fondove, iste one koje u mnogo većem obimu koristi i Vlada Srbije", navele su NVO.
 
Saopštenje su potpisale Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Inicijativa mladih za ljudska prava i Gradjanske inicijative.
 
Uprava za sprečavanje pranja novca uputila je jula prošle godine dopis bankama od kojih je zahtevala uvid u novčane transakcije 57 organizacija, medija i pojedinaca koji se uglavnom bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti.
  • Vule

    25.09.2021 15:21
    A zasto ne bismo mogli da znamo koga plaća strana vlada?
    I zasto bi ovi to krili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.