Ko sve želi srpski litijum?

Mnogi su zainteresovani za litijum u Srbiji, a i politički značaj tog projekta je očigledan, ocenjuje "Frankfurter algemajne cajtung".
Nemački list istovremeno upozorava na zabrinutost zbog ekoloških standarda.
 
Nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung piše o višestrukoj zainteresovanosti za litijumska nalazišta u Srbiji. List najpre podseća na nedavnu posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i njenu izjavu na konferenciji za novinare da je Nemačka takođe zainteresovana za zalihe litijuma u Srbiji. One su otkrivene 2004, a njihov potencijalni ekonomski značaj je od tada stalno rastao, prenosi Dojče Vele. 
 
Agencija Blumberg, specijalizovana za informacije iz privrede, izvestila je još 2019. da bi se u Srbiji moglo raditi o najvećim zalihama u Evropi, pišući u ratobornom tonu o "novom evropskom frontu u ekonomskom boju sa Azijom".
 
Litijum iz Srbije bi, prema tim navodima, mogao da doprinese tome da Evropa izdrži utakmicu s Kinom u proizvodnji auto-baterija. Zato je za Evropu važno da se u Srbiji, gde je u teškoj industriji, od rudnika do čeličana, često kineska konkurencija pobeđivala, u pogledu litijuma ne desi da se opet nametne neki kineski državni koncern.
 
U tekstu se ukazuje da trenutno prednost nemaju kineske kompanije, već australijsko-britanski gigant Rio Tinto
 
"U jednom saopštenju kompanije navedeno je da koncern tom investicijom želi da postane jedan od deset najvećih proizvođača litijuma na svetu. Eksploatacija bi trebalo da počne 2024, a predviđeno je da traje 40 godina. Prema sopstvenim podacima, koncern planira da uloži više od dve milijarde evra. Godišnje bi milion vozila bilo snabdeveno baterijama koje bi radile na osnovu litijuma iz Srbije."
 
Ko je sve zainteresovan?
 
Politički značaj projekta je očigledan i potvrđen je nedavno istraživanjem BIRN-a, piše frankfurtski list. „Ta investigativna mreža domogla se poruke ambasadorke Srbije u Briselu, koja izveštava svoje ministarstvo u Beogradu o razgovoru sa jednim od glavnih menadžera Rio Tinta. Koncern je u međuvremenu potvrdio taj susret u Briselu 8. juna. Doduše, Rio Tinto nije navodio detalje razgovora, ali nije ni demantovao hitnu depešu ambasadorke upućenu Ministarstvu u kojoj je razgovor sažet.“
 
"Prema poruci je menadžer izvestio srpsku diplomatsku predstavnicu o 'veoma uspešnim' razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem je dogovoreno da se uspostavi kontakt sa najvećim evropskim proizvođačima automobila kako bi se razgovaralo o otvaranju fabrike litijumskih baterija u Srbiji. Ali u izveštaju je takođe istaknuto da su ’prirodni partneri’ za takav projekat najpre ’Kina, Japan i druge azijske zemlje’."
 
Navodi se i da je "Rio Tinto uspostavio kontakt sa Folksvagenom, Dajmler-Bencom i BMV-om. Za sada je neobavezno dogovoren susret menadžera Rio Tinta i Folksvagena. Ako se interesi poklope, onda će se dalje razgovarati sa vladom Srbije o daljim koracima. Razgovori sa ostala dva nemačka koncerna su ’u početnoj fazi’.“
 
Zabrinutost zbog ekoloških standarda
 
Predsednik Vučić, piše Frankfurter algemajne cajtung, "u svemu tome mora da uzme u obzir i glasan otpor koji se u Loznici i Beogradu formira protiv eksploatacije litijuma. U Srbiji su u poslednje vreme česte demonstracije protiv zagađenja životne sredine, koje posebno ide pod ruku s kineskim ulaganjima u tešku industriju, ili od njega raste bojazan. Ekološki motivisani protesti su novost u toj balkanskoj državi, ali one dobijaju na zamahu."
 
Autor teksta podseća da je Angela Merkel u Beogradu izrazila "zabrinutost" za to hoće li u slučaju eksploatacije litijuma uvek biti zadržani ekološki standardi zaštite, te da je Vučićev odgovor bio da će biti primenjeni "najviši evropski i svetski standardi", dodavši da je na prvom mestu zaštita stanovništva.
 
  • Dušan J.

    26.09.2021 18:59
    Domaćinska ponuda
    Evo, dobićete da kopate rudu, uredno platite, nosite vašoj kući pa ispirajte i prerađujte do mile volje.
  • Sta

    26.09.2021 17:44
    Se
    Cudimo...jesmo li unisteni sankcijama .raseljeno milion Srba..proglasena NDH Kosove*Montenegro..u BiH protektorat ..NATO nas tukao ..Kardordu* odsjekli glavu i poslali li
    "IH"u Hag....4.Rajh jos samo rudnike da otvori..da ono malo sto ostalo u nazovimo "Srbiji"kopa za okupatore....JASNO SVAKOM TKO VIDI.....e sad dali se to moze promjeniti....SUMNjAM ..jedino nekakav veliki ratni sukob ..i opet bi nas izginulo milion...Zato mozemo samo promatrati..buniti se ..A realno KOPATI I CRNCITI ZA NJIH I PAR HILJADA DOMACIH IZDAJNIKA srecni sto nas ne vjesaju na vrbe..jbg
  • /

    26.09.2021 09:44
    /
    aa zato su nam i kinezi prijatelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.