Vojska Srbije nadleće Jarinje, Stefanović obišao snage odbrane

Avioni Vojske Srbije i danas su nadletali područje oko administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom i Metohijom.
Kako je prenela Radio-televizija Srbije, dva aviona Orao preletela su područje oko administrativne linije na kom su raspoređene specijalne snage kosovske policije, ali i veliki broj Srba sa severa Kosova koji blokiraju lokalni put zbog odluke Prištine o zameni srpskih registarskih tablica.
 
Prethodno je i helikopter Kfora nadletao područje oko prelaza Jarinje, a juče su to područje nadletali i helikopteri VS.
 
Na društvenim mrežama pojavili su se snimci prebacivanja tenkova Vojske Srbije u blizini administrativne linije.
 
Kurti s političkim liderima o situaciji 
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti danas se povodom situacije na severu Kosova sastao sa liderima Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Memljijem Krasnićijem i Ljumirom Abdidžikuom.
 
Sastanak kosovskog premijera sa liderima opozicionih stranaka zatražio je juče predsednik DSK Ljumir Abdidžiku.
 
Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, lideri DPK i DSK "informisani su o bezbednosnoj situaciji u zemlji, posebno na severu Kosova".
 
"Razgovaralo se o situaciji i razvoju događaja u severnom delu Kosova, kao i posvećenosti institucija u službi mira i bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji", kaže se u saopštenju.
 
Ističe se da su lideri opozicionih stranaka izrazili "podršku vladavini prava na celoj teritoriji Kosova i zaštiti granica države i naglasili podršku kosovskoj policiji i drugim državnim institucijama".
 
Situaciju na severu Kosova sinoć je razmatrao i Savet za bezbednost Kosova i istakao da institucije ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.
 
"Posebno se razgovaralo o daljoj koordinaciji strateškog delovanja u službi mira, bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji. Institucije ostaju opredeljene za očuvanje reda, javne bezbednosti i vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova", rečeno je u saopštenju.
 
Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje ove sednice Saveta za bezbednost dva incidenta koja su se dogodila u toku prethodne noći, kada su "nepoznate osobe zapalile" Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju "bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale".
 
Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova održan je i zbog, kako se navodi, "srpskih aviona koji su leteli iznad kosovske granice".
 
Stefanović obilazi vojsku u stanju povišene borbene gotovosti
 
Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su obilazak dela snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti zbog zbivanja na Jarinju, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
 
Kako je navedeno u saopštenju, u stanju povišene borbene gotovosti su taktičke grupe koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi Rudnica i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.
 
"Nakon provokacija jedinica Rosu koje se već sedam dana nalaze na severu Кosova i Metohije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova", navedeno je u saopštenju.
  • Silja

    27.09.2021 12:58
    @Realnost
    Uporedjujes Vojvodu Putnika sa Anom Brnabic, Vulinom ili Vucicem?
    Uporedjujes jednog od najvecih vojskovodja na ovim prostorima a i u Evropi sa ovim danasnjim povrsnim, malogradjanskim sljamom i talogom drustva?
  • Dragan

    27.09.2021 05:39
    E
    I kad počinje rat sa NATO ?Hoćete da NATO podigne eskadrilu da "nadgleda" .Da potsetim kad drugi put udari NATO ide do glavnog grada.To je osetio Sadam kad su ga oterali iz Emirata a posle nekolko godina konačno dokosurili zbog biološkog oružija.
  • 9

    26.09.2021 22:35
    I muva
    leti oko ghovna samo muva ima mudha i da sleti
    ,a ove muvice rizikuju da ih muvhopič spljecka,
    a oni ga drže u ruci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.