Kafa poskupljuje od oktobra

Svaki stanovnik Srbije godišnje popije četiri i po kilograma kafe, te je naša zemlja u evropskom vrhu ljubitelja ovog napitka.
Kafa poskupljuje od oktobra
Foto: Pixabay
Trenutno pijemo kafu koja je na zalihama. Sa novom nabavkom očekuje se da u prodavnice stignu i nove cene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cena na berzi skočila je za 100 odsto.
 
Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije kaže za RTS da godišnje uvezemo oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta.
 
Pored arabike, tu je i arabusta koju uvozimo iz Vijetnama, kao i iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke, Indonezije.
 
"Ove godine smo imali situaciju koja se desila davne '78. godine, naši sugrađani verovatno i pamte kad je bila velika nestašica kafe, tad je bila drugačija logistička situacija nego danas. Danas je ima, Brazil je ove godine imao 20. jula jednu specifičnu situaciju, a to je da je temperatura pala ispod nule i to je uslovilo veliki gubitak prinosa. Pored toga, ova godina je bila jako specifična i dosta sušna, tako da je rod dosta smanjen. Ono što je dobro je da je prethodna godina bila jako dobra, tako da su bile neke zalihe od prethodne godine, što je u neku ruku ublažilo pad roda ove godine", rekao je Bogunović za RTS.
 
Kaže da se situacija iz Brazila dosta odrazila na cenu na berzi, te da je kafa poskupela za više od 100 odsto. Poskupljenje arabike dovelo je do toga da zbog veće potražnje, skoči cena i arabuste koja je ove godine, kako kaže, fantastično rodila.
 
Bogunović objašnjava da na uvećanje cene kafe utiče i poskuljenje transporta, te da je i transport sa nekih 1.000 otišao na 10.000 dolara.
 
Ističe da se u poslednje četiri godine cena kafe u prodavnicama nije menjala.
 
"Akciza na kafu je rasla 8,4 odsto, ali su proizvođači primili na sebe taj udar i nisu uopšte menjali cene. I do skoro nije ni bilo povećanja cena na tržištu. Tek su počele skoro da se dešavaju, s obzirom da su nove nabavke dosta više... Neki su već krenuli sa dizanjem cena, ali ono što je dobro je da neće svi odjednom da dižu cenu maksimalno, svi će gledati da to amortizuju. Vrlo je očekivano da će cena ići za 10 odsto gore za ovaj prvi period, verovatno se posle neće dirati do kraja godine, ali je sasvim sigurno očekivati da će naredne godine ta cena ići još bar jedno pet odsto gore", rekao je Bogunović.
 
Naveo je da nove cene treba očekivati od oktobra, te da bi 200 grama kafe u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cene koja se kreće od 220 do 240 dinara.
 
Kako kaže, na cenu kafe utiče i pandemija, ali u poslednjih godinu i po dana nije porasla potrošnja kafe, jer nisu radili ugostiteljski objekti u kojima se popije najviše kafe, posebno filter i espreso.
 
Napomenuo je da postoji mogućnost da će neki sada, zbog jače cene, pokušati da, kroz različite mešavine, pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, na uštrb kvaliteta, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu kafe, to biti istaknuto na deklaraciji.
 
"Potrošač može da vidi na samoj kesici šta je sadržaj te kafe, u kom procentu se nalazi određeni dodatak, i da sam može da donese odluku kog kvaliteta kafu će piti i naravno u skladu sa tim da je plati", rekao je Bogunović.
  • Milan

    27.09.2021 18:16
    Najveći problem je šverc kafe na kome se bogate samo sverceri i pijacni prodavci.Prodavac na pijaci niti je prijavljen niti ima uslove za rad a u Gradnu i Don-u su barem prijavljeni radnici i imaju bolje plate nego prodavci na pijaci,tu mi nije zao ako podignu 10-20 din na 100gr .Država nema koristi od šverca,nema poreza,nema akcize.....
  • /

    27.09.2021 12:06
    /
    realista, tada neces imati vise ni pastete.
    ostali smo vec bez onog g-a.
    ostacemo i bez tebe kada te budu sutnuli
  • Nemanja

    27.09.2021 11:54
    Nema inflacije, sve je u redu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija