Sudija koji je Koluviji "dao" nanogicu ranije oslobođao Caneta, Jocu Amsterdama i Veselinovića

Predsednik sudskog veća koje je optuženog Predraga Koluviju pustilo iz pritvora je sudija Zoran Savić.
Za njega je KRIK ranije otkrio da je investirao u gradnju vile "Pahulja" na Kopaoniku i poseduje vrednu imovinu koja višestruko prelazi njegove prihode. Savić je donosio i druge kontroverzne odluke, između ostalog, sa kolegama iz sudskog veća je prekršio zakon kada je oslobodio Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, a bio je i u veću koje je potvrdilo oslobađajuću presudu Zvonku Veselinoviću, ozloglašenom biznismenu sa Kosova bliskom porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
U donošenju odluke da optuženi Predrag Koluvija bude pušten iz pritvora, osim sudije Savića koji je predsedavao sudskom veću, učestvovali su i Duško Milenković, predsednik Apelacionog suda, i sudija Zdravka Đurđević, kao članovi veća, navodi KRIK.
 
Koluvija je u pritvoru bio od novembra 2019. kada je i uhapšen zbog sumnje da je organizovao proizvodnju više od tone i po marihuane na imanju svoje kompanije "Jovanjica" u Staroj Pazovi. Njemu i njegovoj grupi se zbog toga sudi već godinu dana u Višem sudu u Beogradu, a njegovi advokati su sve vreme tražili da on bude pušten iz pritvora.
 
Sudije Višeg suda, međutim, Koluviji su svaki put produžavali pritvor, a advokati su se potom žalili Apelacionom sudu u Beogradu. Njihova poslednja žalba je usvojena – sudije Apelacionog suda na čelu sa Savićem prošle nedelje su promenile odluku svojih kolega iz Višeg suda i Koluviju pustile iz pritvora.
 
Za razliku od uslova u kojima je bio do sada, praktično zatvorskim – sam u maloj ćeliji sa konstantnim nadzorom, bez mogućnosti izlaska van zgrade pritvorske jedinice, strogo kontrolisanih poseta – ova odluka za Koluviju predstavlja veliki pomak ka slobodi, navodi KRIK. 
 
On će, kako se navodi, od sada uživati blagodeti kućne udobnosti, uz minimalan nadzor, odnosno nanogicu, sa kojom uz određeni zahtev može i da napušta svoj dom, ali i da prima različite goste.
 
Ovo je redak slučaj u pravosuđu – da se ljudi optuženi kao organizatori velikih kriminalnih grupa puste iz pritvora pre nego što je suđenje završeno. Tako, presude su u pritvoru sačekali narko-bos Darko Šarić koji je osuđen na 15 godina za međunarodni šverc kokaina, kao i Mladen Novaković zvani Tocilo, koji je osuđen na 17 godina jer je organizovao kriminalnu grupu koja je trgovala heroinom i kokainom.
 
Međutim, Koluvija koji je optužen za pravljenje najveće plantaže marihuane u zemlji, iako uz nanogicu, sada može da se vrati na ulicu.
 
Cane Subotić, Zvonko Veselinović, Joca Amsterdam
 
Sudija Savić je, kako je KRIK ranije objavio, tokom karijere donosio kontroverzne i nezakonite odluke. Bio je predsednik sudskog veća koje je 2015. oslobodilo kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, a Vrhovni kasacioni sud je kasnije utvrdio da je ova odluka doneta nezakonito, odnosno da su Savić i njegove kolege prekršile zakon u Subotićevu korist. Ipak, zbog toga niko od sudija nije snosio odgovornost.
 
Savić je bio i član veća koje je pravosnažno oslobodilo optužbi ozloglašene biznismene sa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, bliske Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe je bio i u sudskom veću koje je kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amesterdam oslobodilo optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića.
 
KRIK je prošle godine otkrio i da je sudija Savić uplovio u vode građevinskih investitora. Sa poslovnim partnerom finansirao je izgradnju vile "Pahulja" koja ima 13 apartmana i vredi više od milion evra. Vilu su sagradili u centru Kopaonika. Poreklo novca za ovu investiciju nije poznato, a Savić i njegova supruga koja je takođe sudija u Apelacionom sudu u Beogradu pre ove investicije bili su vlasnici i tri stana u centru Beograda, kao i vikendice kod Avale. Ostalo je nejasno kako je ovaj sudijski bračni par uspeo da dođe u posed ovako vrednih nekretnina, s obzirom na to da im sudijske plate zajedno ne prelaze četiri hiljade evra.
 
Aleksić: Koluvija pušten iz zatvora da ne bi progovorio o vezama sa SNS
 
Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je prvooptuženi za proizvodnju marihuane na "Jovanjici" Predrag Koluvija pušten iz pritvora u zatvoru, jer bi mogao da "progovori o saznanjima i vezama koje ima sa ljudima iz Srpske napredne stranke".
 
"Strategija je bila da Koluvija bude miran dok ga ne oslobode, obećavali su to, i sad je sa nanogicom. Verovatno će sledeći korak biti da mu neće trebati ni nanogica. On će da postane narodni heroj, jer je drug sa predstavnicima režima Aleksandra Vučića, a policajci koji su otkrili čitav slučaj i uhapsili Koluviju i njegovu grupu, preživeli su teror", rekao je Aleksić za portal "Direktno".
 
Podsetimo, pripremno ročište u slučaju "Jovanjica 2" biće održano u četvrtak, 30. septembra, u posebnom odeljenju za organizovani kriminal, objavio je viši sud u Beogradu. Prema rasporedu suđenja, dan ranije biće održano i ročište u slučaju "Jovanjica" u kojem je okrivljeni Predrag Koluvija.
 
Pripremno ročište u predmetu "Jovanjica 2" do sada je tri puta odlagano, a u junu je jedan od advokata odbrane zatražio izuzeće postupajućeg sudije, objavili su ranije mediji
 
Optužnica u ovom predmetu tereti pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije da su štitili Predraga Koluviju, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi, kome se već sudi u postupku Jovanjica 1.
 
Koluvija je u obe optužnice, "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2", označen kao organizator kiminalne grupe.
 
O povezanosti ovog slučaja sa politikom čitajte na OVOM LINKU.
  • Sudiija. Tuzioc

    01.10.2021 19:43
    Zakon nijee isti za sve
    Trava nije akcizna roba.Normalno da ce osloboditi coveka poljoprivrednika
  • S

    28.09.2021 10:47
    s
    Vidim da ima trenutno 12 minusa, koji kažu da je sudija bio u pravu.Taj sudija ja dva puta zauzimao sudnicu, dva puta angažovao zapisničara, dva porotnika, sebe i tužioca.Njihova nadoknada daleko prevazilazi 600 dinara.Moje traume nikom nisu bitne, samo meni.Gde je tu logika ,pamet, razum i na kraju diskreciono pravo sudije!!!!!Da li se nešto nabolje promenilo u toku proteklih 20 godina, dragi komentatori???????????
  • Dragan

    28.09.2021 09:44
    Sudija
    Kako da je imao procesuiranje kod istog sudije, kao pobrojani kriminalci pre njega.. Neverovatno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.