Udruženje banaka Srbije pozvalo građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita

Udruženje banaka Srbije pozvalo je građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita.
Udruženje banaka Srbije pozvalo građane da se odreknu tužbi zbog naplate troškova obrade kredita
Foto: Pixabay
Oni su danas pozvali građane koji su tužili banke do 17. septembra, zbog naplate troškova obrade kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da se odreknu podnetih tužbi, jer će se banka tada odreći naplate sudskih troškova.
 
"Banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. septembra 2021. godine da se odreknu podnetih tužbenih zahteva, najkasnije do 31. decembra ove godine jer će se u tim slučajevima banka odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu da svaka strana snosi svoje troškove", navodi se u saopštenju Udruženja banaka.
 
Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda dopunilo je 16. septembra pravni stav iz 2018. o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita stavom da banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita, navedenim u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu.
 
Iako je Vrhovni kasacioni sud naveo da to nije obavezujuće za sudove, većina njih je, kako se nezvanično saznaje u javnosti, prihvatila taj stav, a posledica je da će građani koji su, zbog toga tužili banke izgubiti spor.
  • /

    30.09.2021 10:18
    A
    Tako su i fašisti, 1941. godine, pozivali građane da predaju skrivene Jevreje do nekog roka, kao neće im ništa, a onda...
  • REALISTA

    30.09.2021 09:46
    Banke su lažovi i lopovi
    Danas ko nema dug on je već bogat čovek, tako je i na zapadu, banke ne omogućavaju da čovek radi za novac, nego za dug...ko digne kredit danas nije racionalan, naročito ove potrošačke. Ima par slučajeva isplatljivosti podizanja kredita ali i to nije sigurno...Dve najčešće laži, odnosno obmane koje se danas mogu čuti su "povoljan kredit" i "telefon za dinar" što naravno ne postoji i ja da sam zakon ja bih zabranio tako propagiranje. Krediti uvode u dužničko ropstvo, što je bankama u interesu, onda još više ukopavaju klijente sa refinansirajućim kreditima, dodatnim kamatama...
  • Stojan

    30.09.2021 08:53
    Cirkus
    Banke traže vansudsko poravnanje, nikom ništa. Ahahhahaa
    Pa to sam ja njima poslao jer su me doveli pred svršen čin pa naplatili dodatnih 3600 eura za koje sam saznao kad sam dao depozit za stan i nije bilo nazad. Naravno da ne treba odustati od tuzbe, ima nivo i iznad srpskog. I mora narod stati uz advokate, jer inače sami neće moći. Naravno, ne sa mirnim protestima i tim sranjima koja ne prolaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija