FOTO: Beograd i Priština postigli sporazum o deeskalaciji, sastoji se od tri tačke

"Imamo dogovor", napisao je danas na tviteru specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
On je istakao da je dogovor postignut posle dva dana intenzivnih pregovora o deeskalaciji.
 
"Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore na korist građana", napisao je Lajčak, uz fotografiju dokumenta.
 
U dokumentu se navodi da će se specijalne policije jedinice, koje su sada na Jarinju i Brnjaku, povući sa uklanjanjem barikada, počev od 2. oktobra u osam ujutru, a najkasnije do 16 sati istog dana.
 
Jedinice Kfora će biti raspoređene na Jarinju i Brnjaku pre početka povlačenja i ostaće oko dve nedelje, kako bi održavale sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja, dodaje se u tekstu.
 
U drugoj tački sporazuma se navodi da će od 4. oktobra u osam ujutro početi da se primenjuje režim nalepnica, kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, i to će biti privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.
 
U trećoj tački dogovora se navodi da će biti formirana radna grupa, koju čine predstavnici EU, Beograda i Prištine, uz predsedavanje EU, kako bi se pronašlo trajno rešenje za registarske tablice na osnovu standarda i prakse EU.
 
 
Prvi sastanak te radne grupe biće održan 21. oktobra u Briselu, a u roku od šest meseci radna grupa bi trebalo da predstavi svoje aktivnosti za trajno rešenje na sastanku visokog formata u dijalogu. 
  • 1 od 2 miliona

    30.09.2021 19:14
    Aca stiker
  • Laloš

    30.09.2021 17:27
    Pozorište u kući.
  • Cane

    30.09.2021 17:23
    I ovu si bitku izgubio Tigre a sada ćeš je prezentovati kao pobedu ....pogledaj slepi Srpski narode !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.