Ujedinjeni protiv kovida: Hitno na četiri nedelje zatvoriti sve objekte koji nisu neophodni

Ujedinjeni protiv kovida (UPK) predložili su danas nekoliko hitnih mera zbog trenutne epidemiološke situacije.
Ujedinjeni protiv kovida: Hitno na četiri nedelje zatvoriti sve objekte koji nisu neophodni
Foto: Pixabay (ilustracija)
UPK je predložio obaveznu vakcinaciju svih zaposlenih u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci, javnim službama, sankcionisanje onih koji u javnom sektoru ne poštuju tu obavezu i hitno zatvaranje svih objekata koji nisu neophodni na najmanje četiri nedelje.
 
U saopštenju UPK je istakao da bi "crni nivo zatvaranja", između ostalog, značio obustavljanje svih masovnih skupova, zabranu događaja i dozvoljene proslave za najviše četiri zvanice.
 
Uz ocenu da Krizni štab "praktično ne postoji, ministar zdravlja i Vlada ne sprovode nikakve mere zaštite stanovništva", UPK dodaje da bi crni nivo zatvaranja značio i potpuno zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, sem dostave na kućnu adresu, zabrana svih sportskih aktivnosti u zatvorenom i kompletnu onlajn nastavu, sem za vrtiće za decu roditelja "esencijalnih zanimanja".
 
Upozoravajući da epidemija poprima razmere najgoreg talasa sa rekordnim brojem zaraženih, da ni broj umrlih ne zaostaje i da je vakcinisano "jedva" oko 40 odsto stanovništva za osam meseci masovne imunizacije, UPK ističe da bi crni nivo zatvaranja značio i rad od kuće i boravak u kući što je više moguće, bez poseta i bez neophodnih okupljanja i kompletno zatvaranje tržnih centara i prodavnica, sem prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih stanica koje moraju da limitiraju broj kupaca. 
 
Uz naglasak da je stanje na terenu takvo da su "bolnice pune, mesta na respiratorima nema, čeka se po celu noć ispred bolnica za prijem" i da je Srbija postala prva zemlja u svetu po broju zaraženih po glavi stanovnika, UPK ukazuje da bi sahrane bile obavljane samo uz prisustvo uže porodice.
 
Od Radio-televizije Srbije, u saradnji sa Katedrama za imunologiju medicinskih fakulteta i Društvom imunologa Srbije, UPK zahteva da napravi obrazovni program usmeren prema različitim uzrastima u cilju podizanja svesti o značaju vakcinacije po modelu koji je UPK postavio.
 
Zahteva se i obustaviljanje "sistematskog sejanja nenaučnih stavova preko prorežimskih medija" i mediji se pozivaju na odgovornost prema građanima tako što će ukinuti "senzacionalističke sadržaje kada se radi o pandemiji".
 
Inicijativa Ujedinjeni protiv kovida traži da organizacije Srpsko lekarsko društvo, Lekarska komora Srbije i pet medicinskih fakulteta postave pitanje odgovornosti svojih članova, koji "sumnjama, izvrtanjem činjenica, ksenofobijom i idejama o svetskoj zaveri direktno ugrožavaju zdravlje građana". 
  • Vlada.

    01.10.2021 16:32
    Covid propusnice nema smisla kada vakcinisani mogu da zaraze i vakcinisane i nevakcinisane.
  • ja

    01.10.2021 12:40
    proslave zaista ne moraju kao sto nisu morali oni silni festivali tokom celog leta. Zatvaranje ne dolazi obzir a ionako ne mogu zatvoriti one cuvene klubove gde se nocu prave zurke i koji nikad nisu ni prestajali sa radom.
  • Marko Stanković

    01.10.2021 08:15
    Marko stanković
    Prvo pare za mesec dana pa zatvarajte! Ali kao u evropi a ne besmislena pomoc! Svakoj radnji uplata u roku od 48h u visini mesecnog prometa! Ta pljacka i panika je daleko iza nas a kako smo prosli mi mali privatnici....bilo i vise se nejce ponoviti u to sam siguran! 90% privatnika je vakcinisano bolje vi zatvarajte vase drzavne neradnike a nas ostavite na miru vise da nebi bilo svasta!!!? Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.