Bezvizni režim EU za Srbiju ipak nije ugrožen

Interni dokument kojim se problematizuje bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju za državljane Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine je postojao, ali je prestao da bude validan.
Bezvizni režim EU za Srbiju ipak nije ugrožen
Foto: 021.rs
Od trenutka posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen području Zapadnog Balkana taj dokument je prestao da bude validan, potvrđeno je Glasu Amerike u evropskim diplomatskim krugovima.
 
Bojazan o navodnoj suspenziji bezviznog režima za pomenute zemlje inicirana je tekstom koji je objavio portal EUobserver, medij sa dvadesetogodišnjom tradicijom praćenja tema u vezi sa EU, u javnosti smatran jednim od najuticajnijih glasila te vrste, navodi Glas Amerike.
 
"Zaboravite priču o vizama, više nije relevantna. Nijedan ozbiljan političar je ne podržava", nezvanično je rečeno Glasu Amerike u evropskim diplomatskim krugovima.
 
Evropska komisija je u odgovoru Glasu Amerike precizirala da se njen stav o liberalizaciji viznog režima za države Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva nije promenio u odnosu na izveštaj koji je tim povodom objavljen u avgustu 2021.
 
"U tom izveštaju zaključuje se da sve zainteresovane zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima i napreduju u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka", navodi se u odgovoru neimenovanog predstavnika Evropske komisije.
 
U odgovoru iz Evropske komisije ukazano je da je u dokumentu na koji se pozivaju istaknuto u kojim oblastima je potrebno uložiti napore kako bi se ostvarila poboljšanja.
 
"Istaknuto je i da bezvizni režim nastavlja da donosi koristi u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj sferi, kako državama EU, tako i partnerskim državama", navedeno je u izveštaju Evropske komisije objavljenom u avgustu 2021.

Teme

viza
  • V

    02.10.2021 11:53
    O ukidanju viza raznim drzavama stalno neko vice u Briselu ne treba tome davati mnogo paznje.
    Politika je i tamo kao i ovde puna idiota!
  • Neo NSovac

    02.10.2021 11:39
    Ker je to
    Cveće je "odradilo pos'o"

    Ne očekuje hvala od regiona...on je jednostavno takav !
  • @Dragan

    02.10.2021 11:15
    Ne treba ni nama njihovo eurosmeće, a ni ti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.