Kfor stigao na Jarinje i Brnjak, pripadnici Rosu se povukli sa Jarinja

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosu počeli su jutros da se povlače sa prelaza Jarinje i Brnjak, a za sada su se jedinice povukle sa Jarinja.
Istovremeno je počelo i uklanjanje barikada koje su na lokalnim putevima postavili Srbi sa severa Kosova.
 
Prethodno su na dva prelaza stigli pripadnici Kfora, a akcija povlačenja Rosu i uklanjanja barikada trebalo bi da bude završena do 16 sati, preneli su prištinski mediji.
 
Pet vozila Kfora stiglo je na položaje specijalne policije Rosu, javlja reporter RTS-a.
 
Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je jutros da je oslobođena jedna kolovozna traka puta Raška Kosovska Mitrovica koju su Srbi blokirali na Jarinju kao odgovor na dolazak jedinica Rosu.
 
"Protekla noć je bila mirna. Očekujemo da će sve ovo da se završi bez incidenata", rekao je Todić i dodao da Kfor i jedinice Rosu čekaju dalje instrukcije.
 
On je rekao da je srpska strana insistirala da Kfor otprati do južnog dela Kosovske Mitrovice pripadnike kosovskih specijalnih snaga Rosu.
 
Helikopter Kfora preleće zonu oko administrativnog prelaza Jarinje da bi, kako je Todić rekao, otpratio pripadnike kosovske policije do baze u južnom delu Kosovske Mitrovice.
 
Nekolicina kamiona parkirana je od jutros na administrativnom prelazu Jarinje, gde čekaju normalizaciju saobraćaja. Prema poslednjim podacima, saobraćaj će biti normalizovan u ponedeljak.
 
Srbi sa Kosova i Metohije su i u petak, 12. dan za redom, bili na administrativnim prelazima, nakon što je Priština zabranila ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama. 
 
Šta je u planu?
 
Po dogovoru predstavnika Beograda i Prištine od 30. septembra, pripadnici Kfor ostaće na Jarinju i Brnjaku naredne dve nedelje, dok će na samim prelazima kao i sada biti raspoređeni pripadnici policije i carine Kosova.
 
Kada su u pitanju registarske tablice, postignuto je privremeno rešenje po kom će simboli Kosova i Srbije biti prelepljivani nalepnicama.
 
U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rešenja.
 
Prvi sastanak grupe zakazan je za 21. oktobar u Briselu, a predviđeno je da konačno rešenje bude utvrđeno u roku od šest meseci.
 
U ponedeljak počnje druga faza sporazuma, kada će vozilima sa nalepnicima na tablicama moći da se prođe preko adminstrativnih prelaza.
  • Samo pitam

    02.10.2021 11:34
    Znaci ono sto je Vucic potpisao 2016 da se ovo sprovede sa tablicama ce se sprovesti samo nesto kasnije ili?
  • Mangaš

    02.10.2021 10:52
    Zamajavanje
    Nego, pošto je benzin jutros?
  • Pera

    02.10.2021 10:46
    Sns krimosi
    Samo leba i igara...sve u organizaciji izdajnika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.