Grujičić: Da instituti u Beogradu i Kamenici pređu u kovid režim, to bi bio krah sistema

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesorka Danica Grujičić kaže za RTS da uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom oni nisu prestajali sa radom.
Grujičić: Da instituti u Beogradu i Kamenici pređu u kovid režim, to bi bio krah sistema
Foto: Youtube (Nova, Screenshot)
Kako je navela, lečenje onkoloških pacijenata nije zapostavljeno, a dnevno se na Institutu ozrači oko 360 pacijenata.
 
Danica Grujučić je za RTS navela da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da treba da se operišu nisu dugo čekali.
 
"Maltene ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju. Tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene. Sad se čeka u nekom prihvatljivom terminu do tri nedelje. Terapija na x-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje. Na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, lekari sami procenjuju ko je hitan. Gama nož nema listu čekanja", navodi Grujučić.
 
Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom 19.
 
"Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom odlaže se lečenje za jedno dve nedelje, kod kojih može naravno. Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani. Što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata mi radimo kao i ranije", ističe Grujučić.
 
Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Sremska Kamenica nisu ušli u kovid sistem, kaže ona, jer misli da bi to bio krah zdravstvenog sistema.
 
"Međutim, ako se ovako nastavi i ako se nastavi neodgovorno ponašanje verovatno ćemo i mi morati da na neki način da se prilogođavamo", ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.
 
Ističe da su sve bolnice i centri preopterećeni.
 
"Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo", navodi Grujučić.
 
Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.
 
Opširnije na RTS-u.
  • Babić Mirjana

    05.10.2021 18:58
    Krah na Mišeluku
    Na žalost sa Instituta za Onkologiju poslali kadar na Mišeluk koji nikada nije radio sestrinski posao laborante teraprute i radiološke tehničare. Bitno je da se zadovolji broj zaposlenih na Mišeluku a stručnost je ne bitna.
  • NS65+

    03.10.2021 13:45
    Sta vi sram vas bilo, hocete ovim minusima, negirate istinu. Bez obzira na cenu vi ste podrska ovom ludilu.
  • V

    03.10.2021 08:37
    V
    Krah je uveliko! U kamenici prime samo kada dobijes infarkt! A dase spreci do toga..bilo nekad,ako nemas neku vezu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.