Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih: "Prvi idu na zeleno, drugi pretrčavaju na crveno"

Rukovodilac Centra za anesteziologiju UKCS Nebojša Lađević izjavio je da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.
Lađević je za RTS rekao da u ovom talasu epidemije ima sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu i da će danas biti održan sastanak kako bi bilo otvoreno šesto odeljenje intenzivne nege u Batajnici sa novih 20 kreveta, čime će se broj kreveta na intenzivnoj nezi povećati na 120.
 
Istakao je da za ljude koji ne veruju u korona virus motivacija može da bude to što lekari, profesori Medicinskog fakulteta, koji učestvuju u lečenju, poručuju da je veoma različita klinička slika između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.
 
"Šansa da dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ako ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom", poručio je Lađević.
 
Naveo je da nema pravila i da svi mogu da obole, ali da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku nevakcinisan.
 
"Imamo tu i pacijente koji su davno vakcinisani, gde imamo jedan proboj imuniteta, te je potrebno obratiti pažnju na revakcinu, na ponovno postizanje nivoa antitela i svakako da ima izuzetno mali broj pacijenata koji su vakcinisani redovnim putem, ali iz bilo kog razloga, bilo zato što su primali neku drugu terapiju, zato što im je imuni sistem takav da nisu odgovorili na vakcinaciju, ali se oni ne nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, nisu na respiratorima, već se jednostavno nalaze pod nekim blažim nadzorom", kazao je Lađević.
 
Napomenuo je da je važno da se pridržavamo protivepidemijskih mera, da se vakcinišemo, a ukoliko smo zaraženi, da je najbitnije da se na vreme javimo lekaru.
  • TBL

    04.10.2021 17:18
    @Pero još da dodam
    Zaboravih da napišem da možete na sajtu Ujedinjeni protiv kovida pročitati sve što vas zanima o vakcinama i stavovima SZO a možete i postaviti pitanja. Isto tako, imate naučnike po društvenim mrežama koji ljubazno i jednostavnim jezikom(uz linkovane dokaze za sva ta istraživanja) objašnjavaju i o vakcinama i tome da li maske štite i koje(takođe naučna istraživanja) i ljubazno dodatno pojasne ako nekom nešto još nije jasno. Probajte npr na twitteru pogledati nalog @AlmirAljovic(ako redakcija dozvoli) on baš lepo iznosi proverene činjenice. A neko dole pomenu i Worldometar(coronavirus cases) pa možete proveriti kako stvari stoje u drugim državama pa ćete videti da vakcine još kako rade.
  • TBL

    04.10.2021 16:55
    @Za Peru
    Prima se prva komponenta jer se samo kod Sputnjika komponente razlikuju. A prima se buster da bi povratili antitela kojih verovatno imamo nedovoljno sad jer zaštita opada s vremenom pa je mišljenje stručnjaka da treba nakon šest meseci busterovati(pojačati) imunitet. Ali ne morate da brinete oko toga jer Sputnjika nema već neko vreme(sem za odabrane). Ja sam kao i vi primila dve doze Sputnjika a pre neki dan sam kao treću primila Fajzer. Malo me bolela ruka dva dana i to je sve, mada je većina posle Fajzera imala nuspojave od dan dva(temperatura, groznica itd). Posle Sputnjika nisam imala nikakve nuspojave. U svetskom smo vrhu po zaraženosti i bolje je primiti bilo koju nego rizikovati. Svako dobro!
  • Marko

    04.10.2021 15:36
    @Filip
    Nijedna vakcina pa ni protiv korone nema efikasnost od 100%. Ta žena što je završila u bolnici iako je vakcinisana može da ima druga pridružena stanja i bolesti neke koje nisu ni očigledne, ne mora ni da zna za njih, može biti da nije proteklo dovoljno vremena posle vakcinacije da bi se imunitet razvio, može biti da je primila sinofarm još u februaru tu je imunitet ćao itd. itd. Ništa od toga ne znamo. Niti njen slučaj znači da ljudi treba da batale vakcinaciju. Vakcina nije magični štapić koji deluje u 100% slučajeva ali podaci su jasni, u bolnicama je više nevakcinisanih čak i među mladima. Pogledajte stanje u državam koje imaju 70 % vakcinisanih i više. Zaražavanja ima, niko nije ni rekao da ga neće biti, ali ga ima manje i manje je ozbiljno nemaju problema sa pretrpanim bolnicama i broj umrlih je drastično manji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija