Advokati: Ministarstvo pravde jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture

Organizatori protesta advokata "Ni korak nazad" ocenili su danas da je Ministarstvo pravde "jasno pokazalo da je deo koruptivne bankarske strukture", predloženim izmenama Zakona o parničnom postupku.
"Pozivanje Ministarstva na nezavisnost sudstva i zabranu uticaja na sudije smatramo krajnje licemernim. Vrhovni kasacioni sud (VKS) je preko noći podlegao koruptivnim uticajima i promenio tri godine primenjivan stav, zbog koga su pravdu na sudu potražile stotine hiljada građana. Time je sud jasno pokazao da nije nezavisan i nije otporan na pritiske", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju su ocenili i da je stav Građanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita pokazala da "koruptivna bankarska struktura razara sve grane vlasti u Srbiji - izvršnu, zakonodavnu i sudsku".
 
"Advokatura u Srbiji je dovoljno dugo uzmicala i nema gde više nazad. Ministarstvu pravde poručujemo da ćemo preduzeti sve što nađemo za shodno da Vrhovni kasacioni sud nateramo da nakaradni i koruptivni stav bude u celosti povučen", piše u saopštenju.
 
Ministarstvo pravde saopštilo je ranije da su putem novinskih naslova, društvenih mreža, televizijskih emisija i okupljanja advokata "ugroženi osnovni postulati položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije".
 
"U tom smislu, nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se građani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nađu u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza", pisalo je u saopštenju Ministarstva na njihovom zvaničnom Instagram nalogu.
  • Nekoiz(stečajne)mase

    05.10.2021 06:09
    Skroman doprinos
    Pitam se pitam, sta ljudima zapadne za oko kad ulaze u sud, kod nas ? Ima mali ekran I obicno kad se ukuca **** cuje se brrrrrr...
  • ogi

    04.10.2021 17:18
    pogodite ko je naredio
    Zna se ko u Srbiji moze zahtevati od VkS da donese ovakvu odluku, tj. da preinaci ranije donesen stav po kojem su se godinama donosile presude. Vlada radi protiv svog naroda, mi ih biramo mi cemo ih i razresiti, nikad vise glas od mene SNS nece dobiti.
  • Vera

    04.10.2021 13:26
    Savršena glupost i bezobrazluk
    Sramota me je zbog ove šake zainteresovanih advokata, što sam i ja advokat i to preko 4 decenije.
    Kriminalno su došli do imena i adresa gradjana, a onda im nudilli besplatno zastupanje, za troškove spora, a sad će im se to izgleda izjaloviti i ostaće "kratkih rukava".Ovde se cela srpska advokatura zloupotrebljava od pojedinaca i organa Advokatske komore Srbije,zbog jednog broja lično i materijalno zainteresovanih advokata, za koje inače, niko nije čuo.

    Koliko ih je "mnogo" na protestu, svedoči i činjenica da samo u Beogradu ima preko 4.500 afvokata, a tamo ih je stotinak, pri čemu verovatno većina onih koji i nisu advokati. Sram ih sve bilo.

    Ovo nije protest zbog nečega što ugrožava advokaturu, nego džep pojedinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.