KRIK: Vučićev kum sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim ostrvima, otkriva KRIK u projektu "Pandorini papiri".
KRIK: Vučićev kum sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj
Foto: Pixabay
Petrović je bio vlasnik kompanije "Arkshore International" na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, a koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je po zakonu bio dužan to da uradi budući da je u isto vreme bio direktor državne firme "Elektromreža Srbije".
 
Petrović je iskoristio firmu da posredstvom nje otvori račun u švajcarskoj banci, piše KRIK. Pošto je tajno bio vlasnik kompanije, ujedno je sakrio sebe i kao vlasnika računa.
 
Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu "Fidinam" preko koje je komunicirao sa agencijom "Alcogal" sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija "Monfrini Bitton Klein" takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.
 
Dokumenta do kojih je KRIK došao u u međunarodnom projektu "Pandorini papiri" otkrivaju i da su od agencije "Alcogal", koja je angažovana da otvori ofšor firmu, Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner – verovatno kako bi se izbegle dodatne provere. "Alcogal" je, ipak, otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao "klijent visokog rizika".
 
Firma "FIdinam" koju je Petrović angažovao da mu pomogne da tajno postane vlasnik kompanije na Devičanskim Ostrvima i računa u Švajcarskoj ima iskustva  u skrivanju identiteta svojih klijenata i ranije je to činila za biznismene ili političare kojima je pomagala da kroz mrežu ofšor kompanija skrivaju bogatstvo. 
 
Ova firma nije bila jedina koju je Petrović imao na ofšoru, o čemu je KRIK ranije pisao.
 
Osim na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Petrović je osnovao firmu i na mnogo bližoj ofšor destinaciji, usred Evrope – u Luksemburgu, dve godine nakon što je napustio mesto direktora EMS-a. 
 
Osim što je širio poslove nakon odlaska sa funkcije, Petrović je uvećavao i imovinu. Sa suprugom je postao vlasnik dve luksuzne vile u Beogradu čija se vrednost procenjuje na više od četiri miliona evra, kako je ranije otkrio KRIK. 
 
Veliki profit stiče iz razvijenih poslova sa državom – za višemilionske iznose joj prodaje struju koju proizvodi u svojim mini-hidroelektranama.
 
Opširnije na sajtu KRIK-a.
  • Mark

    05.10.2021 19:17
    Kum
    Ja ne znam cemu se cudite.Pa nisu oni na vlasti radi nas vec radi sebe.I ovi i prosli i buduci.Kad bi dosao neki normalan da vodi drzavu,najbolji biznis bi bili privatni zatvori.To se ne bi moglo sagraditi koliko treba..
  • Steva

    05.10.2021 17:47
    kec kume izgore ti kesa

    Smrdija
    05.10.2021 • 09:41
    Dokle
    I opet ce neki glasati za kuma.

    A, ja ću da glasam za kumu onako na neviđeno pa kako ispadne, ionako mi dosadašnja glasanja nisu ništa promenila u životu.
  • sad ima vise smilla

    05.10.2021 16:50
    Zato Brnaba tako brani hidroelektrane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija