Zidojče cajtung o Srbiji: Umiru desetine, vlast ne preduzima ništa - sprema izbore

Nemački Zidojče cajtung piše da su u Srbiji "uvenule stare lovorike" efikasne borbe protiv korone i brze nabavke vakcina: ima najviše zaraženih u Evropi, a vlast ne preduzima ništa, jer sprema izbore.
 Zidojče cajtung o Srbiji: Umiru desetine, vlast ne preduzima ništa - sprema izbore
Foto: 021.rs
"Krajem prošle sedmice je Slobodanu Markoviću bilo dosta svega. Profesor medicine je beogradskom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv srpske premijerke Ane Brnabić. Za tog medicinara, nečinjenje šefice Vlade je glavni razlog što je Srbija od uzornog đaka borbe protiv kovida stigla na tužno začelje Evrope: Nigde na kontinentu nema toliko zaraženih po broju stanovnika kao u Srbiji", počinje tekst Zidojče cajtunga, a prenosi DW.
 
Minhenski list piše da je dnevno redovno preko sedam hiljada novih zaraza, te da svaki treći test ima pozitivan nalaz, "što sugeriše da je pravi broj zaraženih znatno viši".
 
Navodi se da je grupa lekara poznata kao "Ujedinjeni protiv kovida" saopštila da su bolnice pune, da nema slobodnih respiratora niti dovoljno osoblja. No, srpske vlasti, ocenjuje nemački list, ne čine ništa.
 
"Početkom pandemije prošle godine u Srbiji je uveden strogi lokdaun. Jedva je bilo dozvoljeno da se ode do najbližeg supermarketa, policija i vojska su kontrolisale zabranu izlaska iz kuće. Početkom godine Srbija je vakcinama Astra Zeneke i Bajonteka, ali posebno pošiljkama iz Kine i Rusije, pokazala ostatku Evrope kako se brzo može cepiti veliki deo stanovništva. Ali stare lovorike su uvenule. Ni novčane premije i popusti za šoping ne mogu naterati Srbe skeptične prema vakcini da zavrnu rukav. Jedva 42 odsto je primilo prvu dozu, tek 40 odsto je potpuno vakcinisano. Većina Srba koji danas idu na vakcinaciju dolazi po svoju treću dozu", piše Zidojče cajtung.
 
Dodaje se da je u Srbiji rasprostranjeno nepoverenje u vlasti.
 
"A kod mnogih medicinara vera u navodne prirodne lekove ili čudotvorna sredstva protiv kovida, recimo Ivermectin koji se koristi protiv parazita. Jedan beogradski naučnik je za Zidojče cajtung govorio o kolegi koji je pre nekoliko dana umro od korone, a prethodno odbijao vakcinaciju i bio ubeđen da beli luk u nozdrvama može da zaštiti od zaraze", piše list.
 
List navodi da svakodnevno umiru desetine Srba, što bi bilo kao kada bi u Nemačkoj umirale stotine. Stanje je, dodaje Zidojče, dramatično i drugde u regionu, uključujući Rumuniju gde mnogi takođe odbijaju vakcinaciju.
 
Navodeći da "Ujedinjeni protiv kovida" traže zatvaranje na četiri sedmice, list piše da se u Srbiji reč stručnjaka ignoriše. Citira se epidemiolog Predrag Kon koji se požalio da se Krizni štab ne sastaje po dve sedmice i da lekari u njemu služe kao smokvin list.
 
Navodi se izjava premijerke Brnabić, koja je rekla da je stanje u zemlji "katastrofalno", ali da "ne veruje u mere", nego "veruje u vakcine".
 
Zidojče cajtung procenjuje da je verovatni razlog što u Srbiji nema obavezne vakcinacije ni za jednu grupu zaposlenih taj što "Aleksandar Vučić, jedini donosilac odluka u srpskoj politici, u aprilu ide na izbore i hoće da izbegne nepopularne korake".
  • Ogavnog li naroda

    07.10.2021 11:32
    @Bojan
    Evo opet ološa da laže zbog čega se lupalo u šerpe, a prestalo se sa lupanjem onog momenta kada je ukinut policijski čas iako su sve te druge "selektivne mere" ostale. Prošle godine ste tako lagali da se lupalo da bi se zbacila vlast, ova ista koja je i dalje tu. Ne znam da li se desi neka mikrosekunda u tvom bednom životu u kojoj se slučajno prevariš i ne slažeš čim zineš tim lajavim ustima.
    Baš ti, ti lično, si personifikacija i odličan iako tužan primer ogavnosti ovog naroda. Licemeran do maksimuma, laže čim zine i sve što zna jer je tako pogrešno vaspitan to je da laje na svakoga sa drugačijim mišljenjem dok je uveren da je popio svu pamet sveta i da je vrhunski stručnjak za sve. Nema na koga ovde ne laješ, bilo da je u pitanju epidemija, natalitet, biciklizam ili kućni ljubimci, na svaku temu imaš mišljenje, često pogrešno, i na svakoga potom neartikulisano režiš i laješ ako ti skrenu na pažnju da lupetaš. Retko si ogavan, nevaspitan, bahat i samoživ stvor, žalim što moram deliti vazduh i ovu zemlju sa takvima.
  • Bojan

    06.10.2021 14:33
    @Ogavnog li naroda

    Evo opet ološa da laže da se lupalo u šerpe protiv mera, a ne zato što su mere sprovođene selektivno. Ovaj narod generalno jeste ogavan ološ, ali ti si jedan od ogavnijih primeraka.
  • Ogavnog li naroda

    06.10.2021 10:56
    Odbijate da se vakcinišete, čak ni plaćanje da se vakcinišete nije urodilo plodom, ova država, među najsiromašnijim u Evropi je među prvima nabavila vakcine i mora da ih poklanja da ne bi propale jer ste vi pametniji od kompletne svetske naučne javnosti i svi ste redom završili epidemiologiju na fakultetu "Fejsbuk". Protiv mera ste besomučno lupali u šerpe. Sada kada najave restrikcije, propusnice i druge mere serete po komentarima kako ćete izlaziti na ulicu i boriti se za slobodu protiv "diktature". A kada nemački list napiše tekst kako desetine umiru u Srbiji onda serete kako vlada ne radi ništa da suzbije epidemiju. Zašto se ovoliko trudite da dokažete da ste najogavniji narod na ovoj planeti? To je već vrlo dobro poznato, makar u Evropi, pa šta još želite da postanete, najogavniji narod univerzuma?
    Da li vi znate šta uopšte hoćete? Hoćete da serete kako vlada ne radi ništa i da tražite da uvedu mere i istovremeno pretite kako ćete se na ulici boriti za slobodu ako vlada uvede mere? Ne postoji ogavniji narod na ovoj planeti, NE POSTOJI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.