Peticija ne može da oslobodi ubicu premijera, ali pomilovanje predsednika može

Potpisi građana koji budu prikupljeni tokom akcije za oslobađanje Zvezdana Jovanovića ne mogu da utiču na oslobađanje pravosnažno osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića.
Peticija ne može da oslobodi ubicu premijera, ali pomilovanje predsednika može
Foto: Youtube (Al Jazeera, Screenshot)
Potpisi koje prikuplja Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ne mogu ni da budu osnov za, eventualno ukidanje presude, ni za ponavljanje postupka, piše Politika.
 
Uslovi za puštanje na slobodu osuđenih osoba pre isteka kazne koja im je izrečena pravosnažnom sudskom presudom su vrlo jasni. Osuđenik uslovni otpust može da traži posle dve trećine izdržane kazne. Može da bude amnestiran, odnosno da mu se sankcija obustavi ili da bude pomilovan. Akt o amnestiji donosi se u formi zakona, pa je za njegovo donošenje nadležna Narodna skupština Republike Srbije, a ko će biti pomilovan odlučuje predsednik zemlje.
 
Ako se ukine pravosuđe i peticije postanu faktor odlučivanja, osuđeni ubica premijera mogao bi prevremeno da bude pušten na slobodu, smatra advokat Božo Prelević.
 
"Da bi Jovanović, koji je priznao ubistvo Đinđića, bio pušten iz zatvora pre isteka kazne i to po peticiji osuđenog ratnog zločinca, nju treba da usvoji predsednik koji je pomislio da bi mu to donelo pobedu na izborima. Uveren sam, ipak, da ne postoji vlast koja bi ubicu premijera pustila na slobodu", kaže Prelević za Politiku.
 
To što Vasiljković peticiju pravda Jovanovićevim patriotizmom, prema Prelevićevom argumentu nije dovoljan izgovor za njegovo puštanje na slobodu.
 
"Heroj je priznao izvršenje atentata na premijera, i od momenta kada je to uradio, on ne može da se smatra herojem. To što je radio pre atentata nikako ga ne abolira", ističe Prelević.
 
Goran Petronijević, jedan od advokata odbrane u sudskom postupku protiv okrivljenih za ubistvo Đinđića, navodi da bi novi valjani dokazi inicirali ponavljanje suđenja i da bi to bio jedini i pravi put za utvrđivanje istine u vezi sa ubistvom premijera.
 
"Ako takvi dokazi postoje i ako se do njih dođe - to bi bilo dobro. Presuda je doneta posle sprovedenog dokaznog postupka. Utvđena je sudska, ali ne i prava istina", kaže Petronijević za Politiku.
 
Žarko Korać, potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, smatra da je interesantno to što prikupljanje potpisa nije organizovano i za Milorada Ulemeka Legiju, prvookrivljenog u ovom postupku i pretpostavlja da iza prikupljanja stoje pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji hoće da pokažu da "brinu o svojima". Dodaje i da je potpuno jasno da Jovanović neće biti pušten na slobodu.
 
"Vasiljković je organizovao prikupljanje potpisa za druge. U našem javnom i političkom životu ima ljudi koji smatraju da je ubistvo legitiman čin. Da sam na vlasti, zabrinuo bih se, jer je ovo što radi Vasiljković legitimizacija političkog ubistva. Zanimljivo je i da se niko iz vlasti nije oglasio ovim povodom, ali i činjenica da stolove na kojima se sakupljaju potpisi obzebeđuju pripadnici 'Levijatana'", zaključuje Korać.
  • Nimbus

    08.10.2021 08:15
    Nece ga pomilovati, dok mu to ne bude pozitivno uticalo na rejting. A, ako pustanje ubice Djindjica na slobodu bude pozitivan rejting, treba da pogledamo ljude oko sebe i zapitamo se "sta sam lose uradio?".
  • Ratni heroj?

    07.10.2021 21:01
    Cek je su to oni isti sto su za vreme rata prodavali gorivo, municiju drugoj strani. Ja samo ne znam u kojoj bi oni zemlji bili ratni heroji???
  • Лиманац

    07.10.2021 20:51
    Да је заиста убица, радила би се реконструкција догађаја и тадашња власт би се знатно више ангажовала око трагања за правим убицом. Слобода за Звездана Јовановића!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.