Centar za demokratiju: Većini građana Srbije uskraćeno pravo na dostojanstven rad

Većini građana Srbije uskraćeno je pravo na dostojanstven rad u pogledu mogućnosti zapošljavanja, ostvarivanja prava na adekvatnu zaradu i zaštitu u slučaju nezaposlenosti.
Centar za demokratiju: Većini građana Srbije uskraćeno pravo na dostojanstven rad
Foto: Pixabay
To je danas ocenila Fondacija Centar za demokratiju.
 
Fondacija je povodom 7. oktobra - Dana dostojanstvenog rada u saopštenju istakla da je Srbija među evropskim zemljama sa najvećom stopom nezadovoljenih potreba za poslom, i da je u 2020. godini broj nezaposlenih i podzaposlenih iznosio 620.100.
 
Ukazano je da zarade većine zaposlenih ne omogućavaju dostojanstven život zaposlenima i njihovim porodicama: više od 683.000 zaposlenih ima zarade sa kojima ne mogu da podmire troškove minimalne potrošačke korpe, a preko 1,6 miliona nema dovoljno sredstava da priušti prosečnu potrošačku korpu.
 
Prema podacima Fondacije, pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje 93 odsto nezaposlenih koji su prijavljeni službi za zapošljavanje, a za one malobrojne koji je primaju ona nije dovoljna da preskoče prag siromaštva.
 
Samo troje od pet zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, ali i ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi, dodaje se u saopštenju.
 
"Danas je borba za poštovanje radnih prava borba za očuvanje dostojanstva ličnosti. Verujemo da jedino društvo koje je solidarno i štiti socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica, ima šanse za razvoj", navela je Fondacija Centar za demokratiju.
  • Moj stav

    07.10.2021 16:35
    /
    Nešto se setih Vucicevih reci radnom narodu : " nemam godišnji odmor a i dosadno mi da 5 dana provedem na moru".! Neko ko nema 1dan radnog staza u privredi se tako obraca nasim rudarima, zemljoradnicima, radnicima na gradilistima i u kineskim fabrikama, medicinskim radnicima itd. Ako cemo o dostojanstvu radnika ove zemlje , onda je jasno ko ih ponižava svojom arogancijom , dok sedi i pola dana se "ispoveda" pred omiljenim mu kamerama. Takvima ni ne treba odmor jer se nemaju gde ni umoriti.
  • spasilac

    07.10.2021 14:59
    spasilac
    Treba otpustiti 500.000 iz javnog sektora, i te pare preusmeriti u privredu, i za plate onih koji rade i proizvode nesto. I Srbija ce opstati, sve ostalo vodi ka 0 stanovnika za 20 god. Gde ima za ovo da se glasa, ja cu glasati
  • S

    07.10.2021 13:53
    koliko dana...
    ...nedeljno se radi u privatnom sektoru? Koliko dana godisnjeg odmora imaju?Da ne spominjem pauze i trajanje radnog vremena... nema u Srbiji "dostojanstvenog rada" odavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija