Zaštitnik kontroliše Ministarstvo prosvete zbog tvrdnje o hrvatskom jeziku

Zaštitnik građana saopštio je da je pokrenut postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije.
Zaštitnik kontroliše Ministarstvo prosvete zbog tvrdnje o hrvatskom jeziku
Foto: 021.rs (ilustracija)
To je učinjeno po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika.
 
Nacionalni savet Hrvata objavio je da se u udžbeniku "S reči na dela – Gramatika srpskog jezika za osmi razred osnovne škole" Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda (BIGZ) nalazi tvrdnja da hrvatski jezik ne postoji, odnosno da Hrvati srpski jezik nazivaju hrvatskim.
 
U saopštenju se navodi da Zaštitnik građana traži od ovih nadležnih organa da mu u roku od 15 dana dostave podatke o konkretnom slučaju i relevantnu dokumentaciju.
 
"U pritužbi Zaštitniku građana, Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine navodi da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja doneo stav prema kojem u južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik i prema kojem Hrvati spadaju među narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog jezika za osmi razred osnovne škole, koji su objavljeni, stoji ovakva definicija", dodaje se u saopštenju.
 
Zaštitnik građana je podsetio da je Srbija prihvatila Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima 1992. godine, čime je prihvatila hrvatski jezik kao manjinski jezik koji je dužna da štiti i da preduzima aktivnosti u cilju njegovog očuvanja.

Teme

JEZIK
  • Vazd

    09.10.2021 10:35
    Tibi
    Nakon Vukove reforme se stvara današnji moderni srpski jezik, a baziran na hercegovačkom štokavskom govoru. Tu su reformu prihvatili svi govornici NAŠEG jezika, nebitno kojoj religijskoj konfesiji pripadali, dakle i Srbi i Hrvati. Dakle, tako nastaje današnji, moderan jezik, koji se tada nazivao srpski, pa onda srpsko-hrvatsko-slovenački, odnosno nakon 1929. godine jugoslovenski, te nakon '45. postaje srpsko-hrvatski i onda opet srpski i onda... Hrvatski?
    Taj, Vukov SRPSKI jezik su preuzeli u tom obliku da uče, pišu i čitaju svi "Jugosloveni", a naziv SRPSKI je svakako naziv tog jezika.
    Sve nakon toga je prosta i glupava politika, populizam i sujeta, svi ti nazivi za jedan isti jezik su politički, a veze sa lingvistikom nemaju.
  • .

    09.10.2021 09:39
    Ima tu jos materijala za kontrolu.
    Indoktriniraju decu da mrze neSrbe i budu mali SNSovci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.