Stanojević: Više žena u Sigurnoj kući nego pre pandemije

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da se u odnosu na 2020. situacija znatno pogoršala i da više žena traži smeštaj nego pre pandemije.
Stanojević: Više žena u Sigurnoj kući nego pre pandemije
Foto: Pixabay
Naglašava da je do ovog trenutka u 2021. u porodičnom nasilju ubijeno 17 žena.
 
"Nedopustivo je da u 21. veku žene trpe nasilje. Žena ne određuje sebe pripadnošću nekom muškarcu, već je, pre svega, čovek. A predrasude kojih ima veoma mnogo dovode do nasilja", poručuje Vesna Stanojević.
 
Kako je rekla za RTS, veoma je važno da se kaže da nasilje ne treba trpeti – mora da se prijavi, čak i anonimno.
 
Ukazuje da su kapaciteti Sigurne kuće uvek popunjeni, ali, kako ističe, to ne znači da nema mesta za neku novu ženu kojoj je potrebno sklonište od nasilnika.
 
"Uvek će se naći mesta za svaku ženu koja želi da se skloni od nasilja i želi da promeni svoj život", kaže.
 
Naglašava da je suština boravka žena u Kući da se psihološki osnaže i da uz pomoć stručnjaka shvate da mogu da žive i bez nasilnika. Mnoge žene dođu sa osećajem emotivne vezanosti za nasilnika.
 
"Još se u našoj sredini nisu prevazišla shvatanja da je razvod sramota. Neke kažu da su prvi slučaj razvoda u svojoj porodici", kaže Vesna Stanojević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija