Zaštitnik građana protiv ponovnog uvođenja smrtne kazne

Zaštitnik građana danas je na Svetski i evropski dan borbe protiv smrtne kazne istakao da ostaje odlučan u stavu da se nikada ne dozvoli ponovno uvođenje smrtne kazne.
Zaštitnik građana protiv ponovnog uvođenja smrtne kazne
Foto: Pixabay
Zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević podsetila je da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine.
 
Ona je navela da se poslednjih godina u javnosti povremeno pokreće pitanje uvođenja smrtne kazne, a da je takav stav građana u korelaciji sa slučajevima monstruoznog nasilja nad decom i u porodici, kao i organizovanih zločina koji opravdano izazivaju veliku osudu i uznemirenost javnosti i zahtevaju najstrože kažnjavanje.
 
Prema njenim rečima, takvi stavovi iziskuju kontinuirano ukazivanje na to zašto bi ponovno uvođenje smrtne kazne bilo neprihvatljivo.
 
"Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog prava na život. Pravo na život je urođeno pravo i država je dužna da ga štiti i poštuje, a ne da ga oduzima. On je takođe utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i one koji su počinili najsvirepije zločine", ukazala je Tanjević.
 
Navodeći da ne postoje dokazi o tome da smrtna kazna ima generalno preventivan značaj, ona je istakla da u zemljama koje primenjuju smrtnu kaznu stopa kriminaliteta nije manja od stope kriminaliteta u zemljama koje su je ukinule, niti je posle ukidanja smrtne kazne u pojedinim zemljama zabeležen porast teškog kriminaliteta.
 
Kako je dodala, treba imati u vidu i moguću sudsku grešku, zbog koje bi nevina osoba mogla biti osuđena na smrt.
 
Obeležavanjem 10. oktobra države, organizacije i ljudi širom sveta potvrđuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvođenje u zemljama koje su je već ukinule, navodi se u saopštenju.
  • Vladan

    11.10.2021 16:25
    Simptomatično je da nijedan pristalica smrtne kazne u komentarima nije baš naročito pismen - neki su čak toliko glupi da pišu komentare podrške sami sebi ubeđeni da to niko neće primetiti.
  • Raka

    11.10.2021 12:11
    Treba je vratiti ali da bude kao u SAD treci (tezi) zlocin zavrsio si karijeru bez sudjenja a sto se tice placanja kao Japanci poslati racun zakonskim naslednicima da oni plate.
  • T

    11.10.2021 11:16
    @Vesko
    Bravo na realnom,tacnom i iskrenom komentaru! Zasto bi bio protiv smrtne kazne neko? Jedino ako se i njemo nesto,nevrzma po glavi....? Coveku,nediraj porodicu i imovinu i bice sve u redu! To je dokazano!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija