FOTO, VIDEO: Predstavljeno borbeno vozilo "lazanski"

U okviru desetog Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", prvi put je predstavljeno novo oklopno vozilo "lazanski", nazvano po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.
Novo multifunkcionalno oklopno vozilo "lazanski" razvilo je preduzeće "Jugoimport SDPR" i najavljeno je kao najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo ovo preduzeće.
 
"Lazanski" je vozilo koje predstavlja modifikovanu verzija postojećeg "lazara 3", a glavna razlika je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama.
 
Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja može da probije i oklop lakih tenkova.
 
Vozilo "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.
 
 
Novinu u odnosu na "lazar" čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.
 
 
Novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata Miroslav Lazanski preminuo je 3. avgusta u 71. godini. 
 
Na sajmu "Partner 2021" prisutna su ukupno 132 izlagača, od čega 36 iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstruja, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija.
 
Na njemu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.
 
Do 14. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi.
  • KELT

    13.10.2021 16:23
    Halon
    Da li je na tom vozilu automatski protivpožarni sistem punjen halonom? Pitam za druga...ako jeste otkazuje prijavu u oklopnjake!
  • Sabahudin

    12.10.2021 16:31
    Omerović
    Eh da je Sloba imao ovo 9.marta 1991....
  • Lala

    12.10.2021 16:23
    Najblaže rečeno...
    ... bljutavo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija