BNV traži povlačenje udžbenika zbog navodnog negiranja bosanskog jezika

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo je danas od Ministarstva prosvete da povuče iz upotrebe udžbenik srpskog jezika za osmi razred jer se u njemu negira bosanski kao maternji jezik Bošnjaka.
BNV traži povlačenje udžbenika zbog navodnog negiranja bosanskog jezika
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Vijeće je u saopštenju optužilo državne organe da "nastavljaju sa praksom grubog kršenja ljudskih i manjinskih prava i diskriminaciju pripadnika bošnjačkog naroda i drugih nevećinskih nacionalnih zajednica u Srbiji".
 
"Konstatacija da grupi južnoslovenskih jezika na području Srbije pripadaju srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik, a da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski i crnogorski duboko zadire u identitet Bošnjaka a i drugih navedenih naroda i deo je asimilatorske politike zvaničnih državnih organa Srbije i njihovih institucija", naveli su iz BNV.
 
Najavili su da će u vezi "spornog" udžbenika tražiti reakciju "svih relevantnih domaćih i međunarodnih faktora". 
  • KELT

    13.10.2021 16:19
    Ateisti
    E sada očekujem reakciju svih ateista u Srbiji zato što im nije priznat njihov jezik, ateistički! Kad mogu neki zbog vere da traže da budu neki novi "narod" onda zašto ateisti nemaju isto pravo?
  • Limanac

    13.10.2021 08:23
    @@
    Objašnjenje mi se extra sviđa
    znači ja sam limanac po nacionalnosti Limanac i moj jezik je Limanski i molio bih SANU da to prihvate da ne bi vređali moja i osećanja ostalih limanaca koji pričaju Limanski.
  • @

    12.10.2021 19:41
    @Tanjka
    Pitanje vam je krajnje amatersko.
    Amateri ne treba da se bave lingvistikom.
    Bosnjacki nije srpski.
    Bosnjacki, srpski, hrvatski, crnogorski su prostorne manifestacije 1 naseg zajednickog bezimenog policentricnog jezika.

    U nedostatku 1 zajednickog imena za taj jezik, svaki od ovih naroda ima pravo da svoju varijantu tog naseg 1 zajednickog jezika naziva svojim imenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.