Blic: Hil će biti novi ambasador SAD u Srbiji?

Iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, saznaje eksluzivno Blic.
Blic: Hil će biti novi ambasador SAD u Srbiji?
Foto: Pixabay
Kako je objavljeno na portalu Blica, on će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godrfrija, karijernog diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.
 
Prva Hilova služba bila je Beograd, "a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada", piše Blic.
 
U tekstu se navodi da je Hil "prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena".
 
"Administracija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu", kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova.
 
Imenovanje Hila, kako se ocenjuje, moglo bi da ubrza rešavanje kosovskog čvora, jer on "sigurno ne dolazi da bude statista".
 
Prema objašnjenju diplomate bliskog američkoj administraciji, dolazak Hila, poznatog po pragmatičnosti, pokazuje da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu, ali i da bude u mogućnosti da bolje razume Srbiju.
 
Isti izvor tvrdi da imenovanje Hila vraća Srbiju u "poziciju prioritetnog partnera američke administracije na Balkanu". Kako ističe sagovornik Blica, Hil želi da dovede američke investicije u Srbiju, a radiće i na promociji Srbije kao investicione destinacije.
 
Pored Beograda, bio je na službi i u Skoplju i Tirani, ali je do danas najpoznatiji ostao kao specijalni američki izaslanik za Kosovo tokom dve godine ratnog sukoba.
 
Bio je i član pregovaračkog tima Ričarda Holbruka za Bosnu. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku i Poljskoj.
 
To što mu je prva služba bila u Beogradu u najvećoj meri je odredililo njegovu karijeru koja je u najvećoj meri bila vezana za Balkan, konstatuje Blic. 
 
Godfri fokusiran na dužnost
 
Bilo kakvo obaveštenje o novom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će doći iz Bele kuće, odgovoreno je danas FoNetu iz ambasade SAD na pitanje o navodima domaćih medija da će Kristofer Hil biti američki ambasador u Beogradu, uz napomenu da je ambasador Entoni Godfri na poziciji dve godine i da dužnost obavlja po volji predsednika SAD.
 
"Kada Bela kuća objavi njegovog naslednika, uslediće proces formalnog slanja nominacije u Senat, gde će biti zakazano slušanje i, zavisno od ishoda tog postupka, glasanje o potvrđivanju", objašnjava se u odgovoru Ambasade.
 
Ambasador Godfri ostaje fokusiran na svoju dužnost američkog ambasadora u Srbiji, poručeno je iz ambasade SAD u Beogradu.
  • Primus

    17.10.2021 23:42
    PERSONA NON GRATA
    što se mene tiče i mog mišljenja o ovom čoveku, on je persona non grata
  • Kek 66

    13.10.2021 19:06
    Focus
    Dobri Gotfrika ostaje fokusiran na Twitter marketing baziran na gurmanskoj pljeskavici. “Ja cu urnebes i ljut luk.”
  • Neko

    13.10.2021 18:54
    Samo kazem
    Bilo bi lepo da USA ublaze negativan stav prema Srbiji, i da prestanu da nas odguruju od sebe. Siguran sam da bi to doprinelo boljitku ovde, jer ova vlast bi bila brzo razotkrivena kako ne cini nista na integracijama Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.