Kristofer Hil imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji

Američki diplomata Kristofer Hil nominovan je za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bele kuće.
Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja, budući da je bio zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.
 
Odluku o nominaciji doneo je američki predsednik Džozef Bajden, a Hil će zameniti Entonija Godfrija koji je dve godine na dužnosti u Srbiji.
 
U saopštenju se navodi da je Kristofer Hil karijerni diplomata. Služio je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik, i kao šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju.
 
Ranije u svojoj diplomatskoj karijeri on je bio član pregovaračkog tima čiji napori su doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni. Navodi se da je dobitnik brojnih nagrada uključujući nagradu Robert Frejžer za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.
 
Tokom 2021. on je bio pomoćni profesor na Univerzitetu Kolumbija na školi za Medjunarodne i javne poslove.
 
Odluka o nominaciji objavljena je nekoliko dana pošto je Blic objavio, pozivajući se na diplomatske izvore, da će iskusni američki diplomata i dobar poznavalac regiona Kristofer Hil biti imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji.
 
Iz američke ambasade tada je rečeno za agenciju Beta da svako eventulano saopštenje o imenovanju novog ambasadora treba da stigne iz Bele kuće. Kada Bela kuća proglasi novog ambasadora, postoji propisan proces slanja formalne nominacije Senatu, zakazivanja saslušanja i glasanja za potvrdu.
  • Sava. V

    15.10.2021 15:53
    N.Naselje
    Za razliku od prethodnih ambasadora, posle Montgomerija ovaj ima mogucnost operativnog dejstva i izvrsenja onoga sto je naumio. Izuzetno nepovoljno po Srbiju, i znak da ce delovati na necemu strateski vazno najverovatnije za Kosovo. Lik je radikalniji od Klintonovih i samo je poznat po najtezim pritiscima po Srbe i Srbuju. Uzas nad uzasima...
  • Banderaš

    15.10.2021 14:54
    Holbruck
    Pravi čovek za ovaj ljigavi izdajničko-lopovski ološ na čelu srpske države.
  • AntifaNS

    15.10.2021 13:58
    Da li gradjani misle da ce nas ovaj ambasador USA osloboditi domacih mafijaskih fasista koji su nam oteli Republiku? Ocekujemo od SAD da nam donese slobodu?
    #SmrtFasizmuSlobodaNarodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija