Dijana Hrkalović: Kako je najmoćnija žena policije postala državni neprijatelj broj 1

Dijana Hrkalović je imala jednu od najneobičnijih i najmunjevitijih policijskih karijera. Za svega nekoliko godina, dospela je u sam vrh MUP-a gde su joj poveravani najpoverljiviji zadaci.
Isto tako munjevito završila je na naslovnicama tabloida pod baražnom vatrom istih onih koji su joj i dali neograničenu moć, piše BIRN.
 
Mlada, bez policijskog iskustva, dovedena je 2014. u MUP, a već sledeće godine počele su da se šire glasine o dvadesetsedmogodišnjakinji koja postrojava čak i sede glave, naređuje, preti, postavlja i smenjuje, poligrafiše, kontroliše sve najosetljivije policijske istrage.
 
Glasine su se širile po društvenim mrežama, raznim portalima, a o tome su pisali i pojedini nezavisni mediji. Vlast ništa nije demantovala, već je za dobar rad nagrađivana prelazeći sa nižih na više pozicije tajfunskom brzinom. Njena navodna moć bila je tolika da se po policiji pričalo da je faktički ministar ona, a ne Nebojša Stefanović, koji je to samo formalno.
 
Iako je izgledalo da odjeci glasina i afera, koje su se nizale godinama, ne utiču na vlast, potresi su stvarali pukotine. Akteri političko-policijske scene oprezno su se po njoj kretali, pazeći da u te pukotine ne propadnu. A onda su se dogodili Krušik i Jovanjica i "reditelj" je, na kraju, morao da promeni mizanscen. I potpiše epizodu "Prisluškivanje".
 
Kao u nekoj "sapunici", uloge su se toliko izmešale, pa su dojučerašnji prijatelji postali neprijatelji, a neprijatelji – prijatelji i saradnici. U toj podeli, Hrkalovićevoj je "reditelj", kako izgleda, sada dodelio ulogu glavnog negativca, piše BIRN.
 
Ime koje se izgovara šapatom
 
Dijana Hrkalović rođena je jula 1987. godine. Po obrazovanju je psiholog, a letos je doktorirala.
 
Još kao studentkinja se politički angažovala. Nakon "odskočne daske" u Pokretu snaga Srbije Bogoljuba Karića, učlanila se u SNS.
 
Nema podataka o tome kada je počela da radi u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), ali zna se da su 29. aprila 2014. godine MUP i BIA potpisali Sporazum o preuzimanju državnog službenika, prema kojem se BIA saglasila da Hrkalovićeva pređe u MUP. Do ovog preuzimanja došlo je nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2014, kada je Nebojša Stefanović imenovan za ministra policije, odnosno kada je SNS to ministarstvo preuzelo od SPS i dotadašnjeg ministra Ivice Dačića.
 
MUP je sutradan, 30. aprila, sačinio rešenje kojim je Hrkalovićeva raspoređena na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova. U istom rešenju je navedeno i da je raspoređivanjem u MUP-u stekla zvanje policijskog inspektora.
 
Na toj poziciji ostaje 14 meseci, nakon čega postaje sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP). Tačno dve godine kasnije, postaće državna sekretarka MUP-a.
 
Brojne kontroverze
 
Gotovo od samog početka njene policijske karijere, za nju se vezuju brojne kontroverze.
 
Prve informacije o Dijani Hrkalović počele su da stižu do javnosti nakon saslušanja Danila Redžepovića, vlasnika kontroverznog portala Teleprompter u oktobru 2015. godine u novosadskoj policiji.
 
Do saslušanja je došlo pošto je Redžepović objavio navodni transkript prisluškivanog razgovora između bivšeg lidera DS Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre tadašnje ministarke za lokalnu upravu Kori Udovički. Iz tih transkripta se, naime, moglo zaključiti da je Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, reketirao američku firmu Continental wind zbog posla koji je ta kompanija trebalo da započne u Srbiji, piše BIRN.
 
Redžepović je tim povodom dva puta saslušavan, a nakon prvog iskaza objavio je da je u prostoriji u kojoj je saslušavan bilo "tačno pet osoba – četiri muškarca i jedna devojka", za koju će kasnije otkriti da je Dijana Hrkalović.
 
U policiji je istovremeno bivalo sve više nezadovoljnih, koji su medijima došaptavali informacije o Hrkalovićevoj, opisujući je kao osobu pred kojom ćute i najveći policijski eksperti, koji u policiji rade decenijama.
 
Glasno su se pobunili predstavnici pojedinih policijskih sindikata nezadovoljni partijskim i rođačkim zapošljavanjima u MUP-u, ali i zbog otpuštanja nepodobnih.
 
"Ona sa dva dana službe vodi glavnu reč. Njen odnos prema nama je skandalozan, očekuje da samo klimamo glavom. Imao sam sukob s Hrkalovićevom i među nama su pale teške reči", preneli su 2015. godine pojedini mediji reči Momčila Vidojevića iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS).
 
Država joj se za "izuzetan doprinos izgradnji i jačanju kapaciteta sektora bezbednosti i civilne kontrole službi bezbednosti", zahvalila nepuna dva meseca pre nego što će ona naprasno otići iz policije. U ime parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, plaketu joj je uručio predsednik tog odbora Igor Bečić, visoki funkcioner SNS-a.
 
Kada je 30. maja 2019. godine razrešena dužnosti, nije bilo pouzdanih informacija o razlozima njenog odlaska iz policije. Iz nešto malo zvaničnih, nije moglo mnogo toga da se zaključi.
 
Ceo tekst možete pročitati na sajtu BIRN-a.
  • Nikola

    26.10.2021 11:59
    Ovo postaje vec tragikomicno. Sada Kurir objavljuje da je imala Porsche sa svojim inicijalima na registarskim tablicama. Na komentar da kazu koje je godine kupila taj automobil, ne odgovaraju niti to objavljuju. Samo botovske komentare "u zatvor i tatu", "dozivotno ta trune u zatvoru" itd. Ona je sigurno radila sa kriminalcima, ali taj skup automobil sigurno nije kupila posto je optuzena, nego mnogo ranije. Znaci, njeni sefovi u vlasti su znali koji automobil vozi i bilo je sve u redu dok nije dosla "na tapet" da bude zrtvovana.
  • Bane

    17.10.2021 21:03
    Dijana nije nikakva glava kriminalne hobotnice , ona je samo jedan od pipaka!
  • Nesa

    16.10.2021 12:55
    Copy paste
    Isto je u svim drzavnim sluzbama,npr zdravstvu.Izivljavanje mladih,neiskusnih i neukih na ljudima koji decenijama predano i odgovorno rade svoj posao.Ta struktura licnosti-bahatost,primitivizam,nedostatak kucnog vaspitanja i samokritike,omiljena je kod ovih vlasti.Gaze vas bez milosti,ako ne nadjete nacin da im se suprotstavite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.