Svaki peti građanin Srbije u riziku od siromaštva

Sa prihodima ispod praga rizika od siromaštva u Srbiji živi svaki peti građanin.
Svaki peti građanin Srbije u riziku od siromaštva
Foto: Pixabay
U Srbiji je u 2020. godini stopa rizika od siromaštva iznosila 21,7 odsto i u odnosu na prethodnu godinu niža je za 1,5 procentnih poena, saopštio je danas Republički zavid za statistiku.
 
Stopa rizika od siromaštva, ili socijalne isključenosti, iznosila je 29,8 odsto i bila je niža za 1,9 procentnih poena.
 
Kako je objašnjeno, stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko ljudi je stvarno siromašno već predstavlja procenat onih čiji je raspoloživi prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2020. iznosio 22.000 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo.
 
Prag rizika od siromaštva za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina iznosio je 39.600 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina iznosio 46.200 dinara.
 
Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat lica koja su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.
 
Posmatrano prema starosti, lica mladja od 18 godina bila su najviše izložena riziku od siromaštva – 24,2 odsto, kao i lica starosti od 18 do 24 godina – 23,6 odsto.
 
Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica starosti od 25 do 54 godine – 19,6 odsto. Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece – 37,2 odsto, zatim jednočlana domaćinstva gde je lice mlađe od 65 godina – 37,1 odsto.
 
Domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba imaju najnižu stopu rizika od siromaštva – 15,1 odsto.
 
U zavisnosti od statusa i aktivnosti, za lica stara 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva bili su nezaposleni – 46,7 odsto, dok je najniža stopa rizika od siromaštva za lica zaposlena kod poslodavca – 6,2 odsto.
 
Za samozaposlena lica ova stopa iznosila je 18,8 odsto, a za penzionere 19,4 odsto.
  • Mislioc

    18.10.2021 13:11
    Pa kad narod zeli sa ovom vlascu da ide do hiperinflacije. Polako ali sigurno se ide prema tome. Cestitam!
  • W

    17.10.2021 07:23
    W
    Osiromasili su 70%naroda,kg junetine 10eu,ulje220din i jos poskupljuje a narod stoka i glasa za propast! Dabi pristojno ziveo,minimalac mora da bude 1000eu,o tome pisemo i pricamo vec godinu dana jer sve ispod toga je siromastvo! Ovaj narod je zaista lud cim sve ovo trpi....!
  • Sava

    16.10.2021 21:15
    Leplja budućnost
    Pred nama je ambis, budite dostojanstveni, i sreću vam svima želim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.