Advokati traže obrazloženje stava Vrhovnog kasacionog suda, štrajk 20. i 21. oktobra

Advokatska komora Srbije (AKS) će zatražiti dodatno obrazloženje stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati troškova obrade bankarskih kredita.
Advokati traže obrazloženje stava Vrhovnog kasacionog suda, štrajk 20. i 21. oktobra
Foto: 021.rs
To je izjavila predsednica Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović, navodeći da je postojeće obrazloženje kontradiktorno.
 
Milutinović je rekla da se u Pravnom stavu VKS navodi da se troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj naplaćuju samo kroz obračun efektivne kamatne stope, što je kontradiktorno sa novim obrazloženjem stava suda da građani imaju osnov za tužbu protiv banke samo ako su troškovi kredita naplaćeni u dvostrukom iznosu zadržavanjem jednokratnog nominalnog iznosa iz odobrenog kredita i njihovim istovremenim uračunavanjem u efektivnu kamatnu stopu.
 
"U praksi i u predmetima koji su u toku, ne postoji situacija da je trošak obrade kredita naplaćen dvostruko, nego postoji da je naplaćen kroz anuitete kredita ili jednokratno. Nejasno je zašto je VKS to napisao u obrazloženju jer je to u kontradikciji kada gledate izreku dopune stava VKS i prvog stava VKS iz 2018. godine. To tako ne stoji", kazala je Milutinović.
 
Ona je naglasila da se spornim obrazloženjem stava VKS kaže da niko ne može da uspe u sporu protiv banke jer se nikada nije desilo da banka trošak obrade kredita dvostruko naplati, zato što sam stav kaže da trošak može da se naplati samo kroz efektivnu kamatnu stopu.
 
Milutinović je navela da Upravni odbor AKS danas doneo odluku o dvodnevnom štrajku advokata, 20. i 21. oktobra, sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS, ali i da je cilj da se građani upoznaju sa stavovima AKS i s tim šta će Komora u narednom periodu raditi.
  • Vesna

    17.10.2021 11:24
    Srbija
    Jedino u Srbiji sudovi rade kako bogatima odgovara, u ovom slučaju bankama. Presude zavise od toga ko koga tuži. Mali čovek retko dobija sporove. Bruka za pravosuđe. Ako nisu u stanju da presude kako treba, neka daju otkaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.