U Srbiji prošle godine registrovano 59 žrtava trgovine ljudima

U Srbiji su tokom prošle godine zvanično identifikovane 59 žrtve trgovine ljudima, od tog broja 24 žrtve su bila deca, 16 devojčica i osam dečaka, navodi se u saopštenju Fondacije Child10.
U Srbiji prošle godine registrovano 59 žrtava trgovine ljudima
Foto: Pixabay
Među seksualno eksploatisanim osobama polovinu su činile devojčice, koje su u trenutku vrbovanja imale između 12 i 15 godina, navodi se u saopštenju povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.
 
Ove godine do kraja septembra zvanično su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, među njima je i deset devojčica, a stručnjaci upozoravaju da je ovaj broj daleko veći.
 
Kako bi se sprečilo širenje ovog zabrinjavajućeg trenda, hitno treba povećati napore usmerene na prevenciju i rešavanje uzroka trgovine decom radi seksualne eksploatacije.
 
Navodi se da važan korak u takvim preventivnim naporima jeste osigurati da se zemlje širom Evrope posvete osnaživanju devojčica, tako što će se u obrazovne sisteme uključiti moduli koji govore o trgovini ljudima uopšte i trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije u onlajn prostoru i van njega, kao i o načinima zaštite, zdravim odnosima, konceptu seksualnog pristanka i ravnopravnosti među polovima.
 
Fondacija Child10 i ASTRA upućuju zajednički apel da se hitno uvedu obavezni obrazovni moduli posvećeni prevenciji i borbi protiv trgovine, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.