Izbori na Kosovu: Glasalo 43 odsto birača

Na lokalnim izborima na Kosovu glasalo je 43 odsto birača sa pravom glasa, što je sličan odziv kao na izborima 2017. godine, kada je izašlo 43,5 odsto biračkog tela.
To je objavila večeras Centralna izborna komisija u Prištini.
 
Predsednik  Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići izjavio je da je, prema službenim podacima, skoro 43 odsto, odnosno 789.053 glasača ostvarilo svoje pravo glasa, od 1.885.448 upisanih u birački spisak, prenosi Kosovo onlajn.
 
On je ocenio da je proces glasanja prošao mirno i bez nepravilnosti.
 
Prema podacima CIK, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.
 
Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkim mesta.
 
Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.
 
Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine.
 
Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.
 
Od sedam najvećih opština na Kosovu, tri gradonačelnika u prvom krugu, četiri u drugom 
 
Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu pobeđuju kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnike u Mitrovici i Uroševcu, a Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Peći.
 
 
U Mitrovici je prema ovoj anketi pobednik je Bedri Hamza, kandidat DPK koji, procenjeno je, osvaja 53 odsto glasova.
 
Kandidat i aktuelni gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu je dobio 65,5 odsto glasova prema istim izvorima.
 
U opštini Peć najviše glasova prema istraživanju dobio je aktualni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova.
 
U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.