Digitalni kovid sertifikat koji izdaje Srbija još uvek nije usaglašen sa EU

Digitalni kovid sertifikat EU trenutno uključuje 27 država članica, ali i 16 takozvanih trećih zemalja, među kojima su i Albanija i Severna Makedonija, ali ne i Srbija.
Digitalni kovid sertifikat koji izdaje Srbija još uvek nije usaglašen sa EU
Foto: 021.rs
Iako smo bili jedna od prvih država koja je krenula sa izdavanjem ovih potvrda, naš Digitalni zeleni sertifikat i dalje, za razliku od zemalja poput Andore, Maroka, Turske, Izraela, Norveške, Paname i drugih, nije deo Digitalnog kovid sertifikata Evropske unije, piše Blic.
 
U Evropskoj komisiji kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o imunizaciji vakcinama koje su odobrene za upotrebu širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge, te da same odluče da li će tražiti i dodatne uslove za ulazak. 
 
Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) kaže za Blic da se Srbija dosta kasno usaglašava sa novim propisima koji se stalno menjaju.
 
"Za sada nemamo učestale pozive ljudi koji se žale da ne prihvataju naš zeleni sertifikat, tamo gde se on priznaje. Sva ta pravila se na kraju određuju od zemlje do zemlje, što dodatno komplikuje proceduru", objašnjava Seničić.
 
Dodaje da je naše resorno ministarstvo ležerno kada pričamo o odlascima i da se više fokusiraju na dolaske u državi.
 
Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da je naš Digitalni zeleni sertifikat u Evropi prihvataju Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Grčka, Danska, Irska, Island, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Moldavija, Nemačka, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švajcarska i Španija.
 
Kako kažu za Blic, ima nade da bi u skorijoj budućnosti naš Digitalni zeleni sertifikat mogao da bude usaglašen sa EU kovid sertifikatom. 
 
Politika piše i da građani kojima je od revakcinacije prošlo više od sedam meseci, a nisu primili treću buster dozu, mogu imati probleme prilikom putovanja u inostranstvo. 
  • Dragan

    18.10.2021 23:23
    Ah
    Kad naše patriJote nauče latinicu možda.Evo na windows10 kad nešto tražite jednostavno napišu-nije distupno za vaš region.
  • pa kako tako

    18.10.2021 14:22
    Imamo 5 IT razvojnih centara
    Mi smo zemlja u kojoj je IT sektor tako isforsiran a nisu u stanju da usglase?
  • Ja

    18.10.2021 12:46
    /
    @Kiki, slažem se. Ja sam imala taj problem u Francuskoj ali sam uspela da konvertujem srpski QR kod u francuski i onda sam ulazila svuda bez problema. Nažalost, naše kodove EU aplikacije ne prepoznaju. Nadam se da će se problem uskoro rešiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija